Morten_F__rgemann_Togf__rer
Togfører Morten F. Sørensen savner etiske hensyn i debatten om etnicitet og coronasmitte. Foto: Privatfoto

'Jeg har ikke brug for at kende nationaliteten på de smittede'

17. aug 2020, 11:30

BRYDER MAN EGENTLIG ikke med nogle grundlæggende patientsikkerhedsmæssige etiske principper ved at afsløre nationalitet på smittede, som dermed nemt kan genkendes? Altså offentliggøre sundhedsdata på en bestemt befolkningsgruppe?

LÆS OGSÅ: Buschauffører utilfredse efter coronaudbrud: Ikke særlig smart

På et af de tidligste pressemøder om Covid-19 blev Søren Brostrøm spurgt ind til alderen på de smittede fra en journalist. Det ville han ikke svare på med henvisning til beskyttelse af patienterne. Da man måske ville kunne genkende dem. Den patientsikkerhedsmæssige beskyttelse gælder åbenbart ikke for etniske mindretal.

Hvad kan man som læser bruge den oplysning til? Skal jeg nu passe på slet ikke at komme i nærheden af denne minoritet? Skal jeg skælde dem ud? Udskamme dem? Er det etisk forsvarligt at afsløre sundhedsfaglige data om en letgenkendelig gruppe?

HVOR RELEVANT ER DET at vide? Spørger du Jan Schouby, Århus Stifttidendes chefredaktør, og Berlingske-chefredaktør Tom Jensen, som bliver interviewet af Kurt Strand i P1 programmet ”Mennesker og medier” fra den 14.8 med overskriften ”Smittehetz mod somaliere?” så er det meget relevant for deres læsere at vide, hvor de smittede i Århus kommer fra.

LÆS OGSÅ: Flere ældre tager piller for at klare arbejdsdagen: 'Vi kan ikke være det bekendt'

Det lød næsten som om, at de forsøgte at løbe forrest i en tro på, at deres offentlige fokus på en letgenkendelig etnicitet for deres læsere kunne være medvirkende til at redde menneskeliv. Sådan retfærdiggjorde de det i hvert fald. Det var hverken hetz, udskamning eller udstillelse. Det var bestemt ikke meningen. Jan Schouby forklarede, at der naturligvis var etiske overvejelser, som de selvfølgelig laver hver dag.

Jeg kan og vil ikke bruge oplysningen til noget. Man kan simpelthen ikke være bekendt at offentliggøre denne oplysning.

For hvis man havde lidt bevidsthed som politiker og medie om sin egen rolle, så ville man vide, at det naturligvis ville føre til hetz og udskamning. Og det er jo lige præcis det, vi ser fra politikere og partier, der som besatte zombier med fråde om munden misbruger disse sundhedsdata fra en uskyldig etnisk minoritet i deres egen politiske dagsorden.