Bevar sikkerhedsmedarbejdernes stillinger i luftfartsindustrien

Peter_J__rgensen_Formand_Vagt_og_Sikkerhedsfunktion__rernes_Fagforening__1650px
1. sep. 2020 16.24
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

SÆRLIGT LUFTFARTSINDUSTRIEN er blevet hårdt ramt af corona-krisen, hvor eksempelvis Københavns Lufthavn for nyligt har varslet, at 650 fuldtidsstillinger vil blive nedlagt som konsekvens af den mindskede rejseaktivitet. Heriblandt befinder der sig medarbejdere, der arbejder med at sørge for sikkerheden, og i den forbindelse er det afgørende at huske på, at behovet for et højt sikkerhedsniveau stadig er stort.

LÆS OGSÅ: Tillidsmand med klar besked til a-kasse-turister: - Snyltere og nasserøve

Luftfartsindustrien har gennem corona-krisen været særligt hårdt ramt økonomisk, hvor det estimeres, at 64 procent af verdens flyflåde var parkeret i juni måned. Som en konsekvens af de færre rejsende har selskabet bag Københavns Lufthavn d. 5. august 2020 annonceret, at omkring hver fjerde medarbejder vil blive afskediget. Hvis hver fjerde medarbejder, der arbejder med sikkerheden i Københavns Lufthavn afskediges, svarer det til ca. 250 færre sikkerhedsmedarbejdere til at passe på de rejsende.

LÆS OGSÅ: Lufthavnsvagter strejkede for fyrede kolleger: 'Det er simpelthen for groft'

Det er naturligvis bekymrende i et samfundsøkonomisk perspektiv, at så mange afskediges, men også i et sikkerhedsmæssigt perspektiv, da sikkerhedsmedarbejdernes indsats langtfra er overflødig. En rapport fra Center for Terroranalyse fra marts 2020 viser, at terrortruslen mod Danmark fortsat kategoriseres som værende alvorlig, og at transportindustrien, herunder international flytrafik og lufthavne, er blandt målene for terrorangreb.

Hvis de mange danskere, der arbejder med sikkerheden i luftfartsindustrien rundt om i landet, bliver afskediget, vil det uden tvivl medføre, at sikkerhedsniveauet vil falde, og dermed øges den sikkerhedsmæssige risiko.

Dygtige sikkerhedsmedarbejdere er fortsat nødvendige

På trods af, at de danske myndigheder gør en stor indsats for at reducere potentielle sikkerhedsrisici, er det stadig nødvendigt med et stort antal sikkerhedsmedarbejdere i danske lufthavne. Særligt har man i de senere år set, at der bruges lettilgængelige midler såsom knive eller køretøjer til at begå terror, og at enkeltpersoner kan stå bag udførelsen af disse angreb, hvilket også udgør en trussel i Danmark.

Det danske sikkerhedspersonale har i dag en høj faglig standard, og sikkerhedspersonalet i Københavns Lufthavn udfører i dag kontrol af passagerernes identifikationspapirer og scanning af bagage og passagerer, men også mere krævende opgaver; blandt andet at identificere personer med mistænkelig adfærd og efterladte kufferter.

LÆS OGSÅ: Serie: Kastrup i knæ

Det er svært at forestille sig, at behovet for at udføre disse opgaver forsvinder i fremtiden, og derfor er det i høj grad nødvendigt, at sikkerhedsmedarbejdernes stillinger bliver fastholdt, så lufthavnen ikke mister erfarne medarbejdere.

Der er derfor behov for nye initiativer til at fastholde disse medarbejdere i beskæftigelse, da de er afgørende for, at vi alle kan færdes trygt og sikkert – nu, men også når corona-krisen er overstået.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].