Tæt på verden: Bevæbende beboere går i krig

22. mar 2011
De blodige angreb på civile i Elfenbenskysten kaldes for forbrydelser mod menneskeheden. Hundredetusindvis flygter. FN og den Afrikanske Union skærper tonen.

Der er totalt kaos i det vestafrikanske land Elfenbenskysten.

Organiserede angreb på civile er i de sidste par uger blevet stadig mere brutale og blodige.

Over 440 mennesker er blevet dræbt og hundredetusinde er drevet på flugt.

Den mest omtalte og blodige hændelse var mortreangrebet i sidste uge, hvor sikkerhedsstyrker smed granater midt på en livlig markedsplads i en forstad til Abidjan. Mindst 25 mennesker blev dræbt og mange flere såret.

Nægter at gå af

Bag angrebet står Lauren Gbagbo, den tidligere præsident, der i november sidste år tabte præsidentvalget men nægter at gå af. Han kontrollerer stadig hæren, der har hærget landet med organiseret og brutal vold i de sidste tre måneder.

Gbagbo nægter at afgive magten til den internationalt anerkendte vinder af præsidentvalget, Alassane Ouattara. Han sidder i øjeblikket indespærret i The Gulf Hotel i den økonomiske hovedstad Abidjan, mens hans tilhængere deltager stadig mere aktivt i voldsspiralen.

Ouattaras støtter er bevæbnede beboere, tidligere oprørere og deserterede soldater, der i de sidste par uger har vundet kontrol over flere af Abidjans nordlige forstæder.

Overtræder menneskerrettigheder

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch udgør angrebene begået af Gbagbo en forbrydelse mod menneskeheden.

Bevæbnede soldater har begået krigsforbrydelser, herunder henrettelse af fanger og målrettede drab på civile og ødelæggelse af deres ejendom, skriver organisationen i en ny rapport.

Også pro-Ouattara militser har begået drab på civil, til tider med en tilsyneladende etnisk eller politisk motivation. ”Disse angreb risikerer også at blive forbrydelser mod menneskeheden, hvis de bliver mere omfattende eller systematiske,” lyder det fra Human Rights Watch.

Ingen har været holdt ansvarlige for angrebene, og ingen af parterne har offentligt fordømt krænkelser af sine egne styrker.

Hæren svigter

Gbagbo er tydeligvis presset.

Nogle medier beretter, at hærens opbakning til den tidligere præsident er begyndt at svigte. Det handler først og fremmest om penge.

Elfenbenskysten kan ikke komme af med de kakaobønner, som er landets absolut vigtigste eksportvare. EU har forbudt europæiske skibe at hente kaffe og kakao i Abidjan og San Pedro, og multinationale selskaber har efterlevet Allassane Ouattaras ønske om embargo og ophørt med at købe bønner i landet.

Næsten 400.000 tons kakaobønner ligger i øjeblikket hen og er ved at rådne op. Det kan mærkes i statskassen.

Pres fra afrikanske ledere

Gbagbo er også presset af den Afrikanske Union, der i sidste uge gentog erklæringen om, at Alassane Ouattara er den lovligt valgte præsident.

Tonen blandt de afrikanske ledere er skærpet, bl.a. fordi Gbagbos angreb i stigende grad retter sig mod indvandrere fra de vestafrikanske nabolande. Og så frygter de, at volden kan sprede sig.

Det er Ouattaras ansvar at forme en regering og tage initiativer, der skal fremme national forsoning, siger Unionen.

De afrikanske lande har givet Elfenbenskysten to uger til at blive enige om, hvordan denne proces skal forløbe.

Det stigende pres er sandsynligvis grunden til, at Gbagbos talsmand  i weekenden gik ud på tv med budskabet om, at Gbagbo er klar til gå i dialog med Alassane Ouattara. Talsmanden sagde også, at Ghagbo, som stadig kontrollerer hæren, appellerede også til nedlægge våbene.

Befri landet fra banditterne

Denne pludselige villighed til forhandling skal dog tages med forbehold.

Flere internationale medier rapporterer, at Gbagbos ungdomsminister Charles Blé Goudé samme lørdag opfordrede unge tilhængere til at gå ind i de væbnede styrker for at "fri Elfenbenskysten fra disse banditter."

Goudé er leder af ”Unge Patrioter", der er Gbagbo's mest ivrige tilhængere. Han piskede lørdag stemningen op blandt flere tusindet unge under et møde i Abidjan.

Også Ouattara har skærpet tonen.

FN må tage en aktiv rolle i at befri Elfenbenskysten, sagde hans talskvinde Anne Ouloto søndag ifølge Associated Press.

”Ggabo forsøger at fange den legitime præsident i en fælde der hedder borgerkrig, men præsident Ouattara ønsker ikke at falde i den fælde," siger Ouloto.

Hun beder FN-styrken på 10.000 soldater om at handle hurtigt. ”Det er et spørgsmål om liv eller død” siger talskvinden.

Harme i FN

FNs sikkerhedsråd har udtryk sin harme overfor bombningen af markedet i sidste uge og advaret om, at de skyldige vil blive straffet.

Rådets medlemmer er fast besluttet på at indføre målrettede santioner mod dem, der forhindre en fredelig løsning på krisen og FNs arbejde samt overtræder menneskerettighederne, lød det fredag fra Sikkerhedsrådets formand i disse uger, kineseren Wang Min.

FN besluttede tidligere på måneden at blive i Elfenbenskysten, selv om Gbagbo har indført et FN flyveforbud internt i landet.

Ifølge Human Rights Watch, er fristen for indgriben fra FNs Sikkerhedsråd forlængst overskredet.

Tusindvis af flygtninge

Foreløbig kæmper FN med den forværrede humanitære krise, der følger med volden.

Hundredtusindvis af folk er på flugt. Blot i hovedstaden Abidjan er mere end 300.000 flygtet fra deres hjem. Og på tre dage har 40.000 mennesker krydset grænsen til Liberia, der selv kæmper for at komme på fode efter mange års borgerkrig.

Flere penge er nødvendigt for at løse denne krise, der bliver stadig mere omfattende, siger FN.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.