Tæt på verden: Betaling for fredsmøde: 104 fanger

29. jul 2013
Repræsentanter fra Israel og Palæstina mødes i den amerikanske udenrigsministers private hjem. De to parter er dog langt fra reelle forhandlinger.

I dag mødes Israels justitsminister Tzipi Livni og den palæstinensiske forhandler Saeb Erekat i Washington for at sondere mulighederne for reelle forhandlinger mellem de to endeløst stridende parter. Mødet sker i den amerikanske udenrigsministers private hjem.

John Kerry har, siden han trådte til som udenrigsminister, gjort det til sin mission, at genoplive forhandlingerne om fred i Mellemøsten. Der er endnu ikke tale om deciderede forhandlinger, idet parterne blot skal finde ud af en eventuel procedure for forhandlingerne.

De sidste tre år har fredsprocessen været fastfrosset. Men det lader nu til, at der er god vilje, hvilket Israel understreger ved at love at frigive 104 palæstinensiske fanger i løbet af de kommende ni måneder.

Dødsdømte før start

Søndag gennemførte Israels kabinet et langvarigt møde, der landende på stemmerne 13-7 for at deltage og løslade nogle fanger, skriver Jerusalem Post.

Fangerne, der forventes at blive løsladt, stammer fra angreb foretaget før 1993-aftalerne i Oslo, der skabte et uopfyldt håb om en løsning. Allerede i 1999 indgik parterne en aftale om frigivelse af fangerne, men den er endnu ikke ført ud i livet.

Mange mener, at forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne er så godt som dødsdømte, før de overhovedet er gået i gang. Imidlertid er det særdeles vigtigt for USA og landets nye udenrigsminister, John Kerry, at skubbe noget i gang.

Både israelerne og palæstinenserne modtager mange penge fra USA.

Behov begge steder

Israel har flere formål med at indgå i forhandlinger udover at søge en løsning. Det internationale samfund er i stigende grad kritisk over for den fastfrosne situation, og den negative stemning imod Israel i regionen skærpes.

Landet arbejder i disse uger med udkastet til en folkeafstemning, der i givet fald skal omfatte resultater af eventuelle forhandlinger med palæstinenserne.

Ulovlige bosættelser er nøglen

Palæstinensernes leder på Vestbredden, Mahmoud Abbas, er gået med til at forhandle formentlig som følge af frigivelsen af fanger, skriver Atlantic Wire. Han har tidligere krævet et stop for israelske bosættelser før forhandlinger. I 2010 stoppede forhandlingerne netop af den grund.

I 2012 indledte Israel endnu en bølge af byggerier, som alle andre - herunder FN - anser for ulovlige. Den nye åbning bygger på løsladelsen af de 104 fanger, men bosættelserne på Vestbredden og i omstridte dele af Jerusalem vil givet blive afgørende for forløbet.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.