Beskyttelse af ældre er frås med skattepenge

19. jan 2013, 12:30
Det er i strid med loven at give bedre vilkår for ældre offentligt ansatte. Kun politikere kan hjælpe, siger ekspert i forvaltningsret

Det er i strid med loven at beskytte offentligt ansatte som Hansen, der blev fyret 60 år gammel efter 41 år i Forsvaret.

At tage særlige hensyn til ældre ansatte ved fyringer er helt på linje med at klatte borgernes penge væk på at holde en kritisk journalist væk fra DSB eller hælde strømme af dyr rødvin på borgmesteren.

”Det falder ind under magtfordrejningslæren. Det offentlige skal kun tage hensyn til de kriterier, Folketinget har sat," siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Det betyder, at hvis Folketinget har sagt, at DSB skal køre tog og Universiteter skal forske og undervise, og Forsvaret skal forsvare Danmark, så skal alt, hvad de gør, være i respekt for det formål. Og Folketinget har ikke sagt, at der skal tages særligt hensyn til ældre ansatte.

Ældre lever livet farligt

Tanken bag er at det offentlige ikke må klatte skatteborgernes penge væk, men skal bruge dem omhyggeligt og ordentligt. Desuden skal forvaltningsloven sikre, at alt hvad det offentlige foretager sig, er noget, som Folketinget har givet lov til.

Ældre ansatte i det private erhvervsliv lever ikke livet lige så farligt. Der er en række regler, der gør det sværere for arbejdsgivere, der vil skille sig af med medarbejdere, der har været ansat i over 25 år.

HK/Stat stiller sammen med OAO, Offentligt Ansattes Organisationer, krav om bedre beskyttelse af ældre i de overenskomstforhandlinger, der kører med staten lige nu.

”Det er en mand langt oppe i 50’erne, der har leveret 40 års upåklagelig tjeneste. Der må gælde samme principper som i det private,” menter Tina Green.

Hansen skal have hjælp i Folketinget

Men forvaltningsretsekspert Sten Bønsing siger, at Hansen og de øvrige ældre i Tina Greens bunke med tabte fyringssager af ældre, i stedet skal hente hjælp i Folketinget.

"Det er helt basalt i forvaltningsretten, at man skal vælge den bedste til at udføre den opgave, som  Folketinget har besluttet, når man ansætter og afskediger," siger han.

Selv det krav fra OAO om, at Staten skal skal have en særlig skrap bevisbyrde, når de fyrer ældre, er på kant med loven, mener Sten Bønsing.

”Så skal Folketinget vedtage en generel lov om, at man prioriterer ældre medarbejdere, og der risikerer de at komme på kant med EU-krav om, at der ikke må være aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet,” siger Sten Bønsing.

Tina Green fra HL/Stat mener ikke, der er grund til at opgive kravet.

"Vi ikke beder om total fredning af loyale medarbejdere. Men vi kan se, at arbejdsgiverne meget ofte vælger de medarbejdere til fyring, der er gamle i gårde. Bliver de sværere at fyre virker det også præventivt, så chefen ved, han skal sørge for at udvikle dem. Det må være muligt at sikre uden det bliver i strid med loven," siger hun.