Pas på fupmails: Beskyt din konto mod fiskere og fuskere

26. jul 2011
Falske mails er igen i omløb. Sådan undgår du at blive offer for phishing

"Vi har mistanke om, at der har fundet en uatoriseret transaktion sted via Deres konto. For at sikre, at Deres konto stadig er sikker, bedes De klikke på nedenstående link og bekræfte Deres oplysninger".

Det ligner en mail fra din bank, eBay eller - som SKAT advarede mod i går - en mail fra en offentlig myndighed.

Men bag mailen står kyniske bagmænd, der bare vil have dine kontooplysninger, så de kan lænse din konto. I andre tilfælde vil de have dit CPR-nummer og bruge det til fx at oprette dyre telefonabonnementer eller flytte din postadresse, så din post og oplysninger i den kan stjæles.

Læs her, hvordan du undgår at blive offer for 'phishing', som er det populære navn for identitetstyveri.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Vær skeptisk

Banker, forsikringsselskaber og myndigheder vil aldrig forlange, at du skriver så vigtige oplysninger i en mail eller en ukrypteret hjemmeside. Hvis du alligevel synes, at henvendelsen virker ægte, så ring og tjek med din bank eller myndighed. Ring på det nummer, du plejer. Der kan være brugt falske telefonnumre i mailen.

Brug kryptering

Oplys kun fortrolige og personlige oplysninger, herunder cpr-numre, på et netsted, du har tillid til og som anvender kryptering (se efter hængelås nederst i browseren).

Pas på debatsider

Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger, når du er på debatsider, i chatrum osv.

Oplys ikke numre

Undlad at oplyse nummeret på dit betalingskort eller din bankkonto, med mindre du skal købe en vare på nettet - og du har tillid til netstedet.

Oplys aldrig pin-kode

Oplys ikke pin-kode til dit betalingskort, hverken via nettet eller telefon.

Tjek dine kontoudtog

Tjek dine kontoudtog fra banken omhyggeligt hver måned. Vær også opmærksom på småbeløb. Er du i tvivl om en betaling, så kontakt banken med det samme.

Meld det

Hvis du bliver udsat for phishing, så sig det til den virksomhed eller myndighed, som mailen skal forestille at komme fra. Så kan den advare andre kunder og melde sagen til politiet.