Beskyt børnene, hvis du får sparket

2. maj 2013, 06:00
Det påvirker i høj grad børnene, hvis mor eller far mister jobbet. Her får du nogle råd til, hvor meget du skal snakke om det, og hvordan du håndterer det.

Det risikerer at ramme børn hårdt, hvis mor mister arbejdet eller far får fyresedlen. De mærker den ændrede stemning, bliver nervøse og skammer sig måske oven i købet i skolen.

En ny undersøgelse viser, at fire ud af ti arbejdsløse forælder oplever, at det går ud over forholdet til børnene. Mest af alt handler det dog om, hvordan forældrene håndterer den nye situation, siger eksperter.

Hvordan undgår du, at din fyring går ud over børnene? Psykolog Rikke Høgsted giver her en række gode råd, som også er at finde i bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job", der er skrevet af Pernille Marott og Viktor harder, og udgivet af Min A-Kasse.

1. Fortæl selv barnet om din fyring

Barnet skal høre det fra dig, ikke fra andre. Hvis barnet hører det ad omveje, kan det nemt få det indtryk, at din arbejdsløshed er tabu. Børn har brug for tydelige voksne, der tager ansvar.

2. Giv en ærlig og jordnær forklaring

I barnets hoved bliver det nemt til, at mor eller far blev fyret, fordi de ikke var gode nok. Det kan barnet ikke bære. Giv derfor en ærlig og enkel forklaring.

Gode eksempler på forklaringer, som er til at forstå, er:

"Jeg har mistet mit job, fordi virksomheden flytter til Kina", "Jeg er blevet fyret, fordi kommunen skal spare en masse penge" eller "Jeg er blevet fyret, fordi chefen og jeg var uenige, og det er chefen, som bestemmer."

3. Fortæl lidt ad gangen

Undgå at komme med den helt store, lange tale. Fortæl børnene lidt af gangen, og vær åben over for, at de kan vende tilbage med spørgsmål.

4. Få barnet til at dele sine tanker

Få barnet til at snakke om, hvad det tænker og føler om situationen, og lyt opmærksomt. Det gør du bedst ved at stille åbne spørgsmål: Hvorfor, hvordan, hvad, hvornår, og så videre. Lukkede spørgsmål, hvor barnet skal svare ja eller nej, er mindre gode.

5. Find ud af, hvad det præcist er, barnet spørger om

Voksne er nogle gange i tvivl om, hvad det egentligt er, børn vil vide med deres spørgsmål. I stedet for at komme med lange, abstrakte forklaringer, så spørg ind til, hvad barnet mener. "Hvad fik dig til at tænke på det?" kan være en måde at spørge ind til, hvad det egentligt er, barnet vil have at vide.

6. Vær ærlig med, hvordan du har det

Børn kan godt rumme, at mor eller far er kede af det. Men de skal samtidig vide, at det nok skal gå, så de ikke begynder at tage ansvar for forælderen.

Sig for eksempel "Jeg er sur/ked af det/bekymret, men det skal nok gå." Lad være med at læsse af på børnene, men brug partner, venner og andre voksne.

Hvis du er meget berørt af situationen, for eksempel græder eller bryder sammen, er det bedste at sørge for, at der er en anden voksen, som barnet er tryg ved, for eksempel en bedstefar eller moster.

7. Fortæl barnet om konsekvenserne

Barnet tænker sikkert over, hvad det betyder, at du ikke længere har et job, og bekymrer sig måske unødigt og alt for tidligt.

"Lige nu betyder det, at jeg ikke skal møde på arbejde, men gå hjemme. Men jeg får løn i noget tid, og imens prøver jeg at finde et andet job. Hvis det ikke lykkes, får jeg dagpenge."

Lov også barnet, at det får besked i god tid, hvis noget ændrer sig.

8. Signaler overblik

Børnene skal vide, at det nok skal gå, og at du eller I har styr på situationen. Fortæl også, at der er mange, som gerne vil hjælpe jer.

9. Fortæl, at arbejdet ikke er hele livet

Vis og fortæl, at du er glad for mange andre ting. Du er glad for familien, for børnene, for at I skal have lasagne i aften eller, at I skal i biografen eller besøge mormor.

10. Gør situationen almindelig

Fortæl om andre, I kender, som også har oplevet at blive fyret eller stå uden job, og som klarer sig fint i dag.

"Vidste du, at onkel Thomas engang også blev fyret? Han har jo et rigtigt godt job nu!"

Om bogen "Arbejdsløs - Verdens Hårdeste Job":
  • Bogen er udgivet af Min A-Kasse og skrevet af Pernille Marott og Viktor Harder.
  • Den kan hentes gratis som e-bog her.