20210421-173242-L-1920x1277we
Peter Hummelgaard (S) vil inden for de næste par uger indkalde samtlige af Folketingets partier til forhandlinger om en langtidsledighedspakke. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Minister vil indkalde til forhandlinger om ledige: Støtteparti har ønskeseddel klar

29. apr 2021, 15:47
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil inden for de kommende uger indkalde alle Folketingets partier til forhandlinger om en langtidsledighedspakke. Enhedslisten vil tilskynde ledige til at vælge uddannelser og brancher, der har fokus på den grønne omstilling.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil inden for de næste par uger indkalde samtlige af Folketingets partier til forhandlinger om en langtidsledighedspakke, der skal hjælpe langtidsledige med at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det fortæller han til A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Tina har været ledig ad flere omgange: 'Jeg er ikke et offer, men det er heller ikke let'

- Vi kan se i de daglige tal, at folk er på vej tilbage på arbejdsmarkedet. Men mange af dem, der var langtidsledige før corona, de er desværre stadigvæk ledige. Det er derfor, at vi inden længe skal forhandle en langtidsledighedspakke sammen med folketingets partier, som vi indkalder til forhandlinger inden for de kommende uger, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

De seneste ledighedstal viser, at knap 28 procent af alle arbejdssøgende er langtidsledige. Det er den højeste andel i syv år.

Man defineres som langtidsledig, hvis man har været ledig i mindst 80 procent af tiden inden for de seneste 12 måneder.

‘Vi skal undgå, at folk bliver udnyttet som gratis arbejdskraft’

Enhedslisten ser frem til de kommende forhandlinger, og støttepartiet vil i den forbindelse have øget incitamentet til, at de ledige vælger uddannelser og brancher, der har fokus på den grønne omstilling.

- Vi vil gerne styrke de grønne positivlister. Det betyder, at du får en højere indkomst, hvis du starter på en uddannelse under ledigheden, som er at finde på sådan en liste. De, der vælger det, skal have en 110 procents dagpengesats, siger Enhedslisten beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez.

Uddannelse og opkvalificering er vigtigt, lyder det fra Victoria Velasquez, der vil have kommunerne til at indtage en større rolle.

- Vi ser på, om vi kan indføre en pulje, så kommunerne kan refundere revalideringsydelser. På den måde kan vi skabe et økonomisk incitament for kommunerne til at uddanne flere, siger hun.

I forhold til langtidsledige vil Enhedslisten kæmpe for, at den nuværende virksomhedspraktik byttes ud med løntilskud.

- Vi skal undgå, at folk bliver udnyttet som gratis arbejdskraft, siger Victoria Velasquez.

Kaffemøde med fire langtidsledige

Torsdag morgen mødtes fire langtidsledige med Peter Hummelgaard (S) til en snak i ministeriet om deres oplevelser med ledighed.

På mødet blev der både talt om den offentlige debat om ledighed, et mangelfuldt dagpengesystem og efterspørgsel på mere fleksibilitet fra statens side.

- Mødet med dem (de langtidsledige red.) gjorde et indtryk. Men det bekræfter mig også til dels i, at mange af de ting, vi har gjort under krisen, har været rigtige, siger Peter Hummelgaard, da mødet var slut.

Peter Hummelgaard anerkender, at der er behov for ændringer i ledighedspolitikken.

- Vi skal tune vores systemer, så systemet er endnu bedre til at hjælpe de ledige. Det handler om regler, mere fleksibilitet og fokus på ændringen af aldersbiasen, der er på arbejdsmarkedet, siger Peter Hummelgaard og mener, at der er en favorisering af yngre lønmodtagere i jobkøen.

LÆS OGSÅ: Ledige kæmper med psyken: 'Man føler sig som slået hjem i Ludo'

Ledigheden faldt med 1.800 i marts 2021 og ligger aktuelt på 128.600 fuldtidspersoner. Det svarer til 4,5 procent af arbejdsstyrken, viser nye tal fra Danmarks Statistik.