Ny pensionsenhed med syv embedsmænd skal hjælpe beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) med at finde en ny pensionsmodel. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.

Minister afslører nyt om pensions-plan: Syv personer får særlig opgave

15. okt 2019
Peter Hummelgaard opretter en ny pensionsenhed med syv personer, der skal lave model for tidligere tilbagetrækning for nedslidte. Vi må erkende, at det ikke er en let opgave, siger han.

Nu øremærker beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) en ny pensionsenhed i sit ministerium til at arbejde med at finde frem til en model, hvor nedslidte lønmodtagere får ret til at gå tidligere på pension. 

Beskæftigelsesministeriet oplyser til A4Nu, at pensionsenheden lige nu består af syv embedsmænd. 

LÆS OGSÅ: Akademiker-top overrasker: Bakker op om tidligere pension til Arne

Dertil kommer, at Peter Hummelgaard har etableret et såkaldt værksted, hvor Finansministeriet, ud over Beskæftigelsesministeriet, er en central aktør. Værkstedet består af en række embedsmænd, der løbende bidrager med deres ekspertise. 

- Der øremærkes simpelthen muskler til opgaven med at lave en model, som vi også må erkende ikke er en let opgave, siger han. 

Regeringen har allerede meldt ud, at den næste år vil fremlægge og forhandle en konkret model, der kan træde i kraft i denne valgperiode, der slutter senest i juni 2023.

Et notat fra embedsværket i beskæftigelsesministeriet konkluderede i september, at det er muligt at "indføre en ny ordning med en ret til tidligere pension for en gruppe borgere" uden at bryde gældende forlig, og dermed også uden at kaste vrag på det såkaldte velfærdsforlig fra 2006. 

Arbejdsmarkedets parter snart på visit igen 

- Så vi er i arbejdstøjet og vil arbejde solen sort for at sikre alle danskere en ordentlig pensionisttilværelse, samtidig med at vi gerne vil forbedre mulighederne for, at de seniorer, der kan, også selv ønsker at blive længere på arbejdsmarkedet, siger ministeren i en pressemeddelelse.  

- Som vi har sagt siden valget, har vi brug for alle gode kræfter for at finde en god og retfærdig model. For det første med arbejdsmarkedets parter, som vi vil fortsætte drøftelserne med inden starten af de private overenskomstforhandlinger, siger Peter Hummelgaard.

Ministeren betoner, at de faglige organisationer har en stor rolle i forhold til at skabe et arbejdsmarked, hvor der er mulighed for at trække sig tilbage.

- De har så bedt os respektere de kommende OK-forhandlinger, og det lytter vi selvfølgeligt til, fastslår han.

Et godt arbejdsliv er forudsætningen for et langt arbejdsliv.
Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation FH.

Peter Hummelgaard henviser til en undersøgelse fra NFA, Det nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø, der viser, at mere end her tredje senior mellem 50 og 64 år med kun grundskole er begrænset i deres arbejde på grund af smerter.  

- Det er ikke nogen hemmelighed, at har man arbejdet i fysisk hårde job i mange år, påvirker det kroppen. Det er derfor, at vi vil gøre det muligt for de her mennesker at trække sig tilbage, inden de er helt ødelagte. Og det vil vi gøre i denne valgperiode. De borgerlige har påstået, at vi er bundet af velfærdsforliget. Det er et forlig, vi står ved, men forliget forhindrer ikke, at man kan indføre en ret.

Hurra for at ministeren rykker 

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Ejner K. Holst, glæder sig over, at Peter Hummelgaard rykker på løftet om at finde en ny pensionsmodel for nedslidte.

- Først og fremmest vil jeg sige hurra for, at vi har en regering, der ikke bare erkender men også handler på, at vi har store udfordringer med nedslidning på arbejdsmarkedet, siger han. 

Samtidig betoner han, at det er vigtigt at gå på to ben for at sikre mindre nedslidning. Når NFA-undersøgelsen viser, at to ud af tre seniorer indenfor hotel-branchen samt landbrug- skovbrug og fiskeri oplever smerter flere gange om ugen på grund af fysisk slid, duer det ifølge Ejner K. Holst ikke bare at satse på tidligere pension.

- Forebyggelse og fastholdelse på arbejdsmarkedet hører tæt sammen, og i fagbevægelsen håber vi at kunne spille ind både til en god pensionsmodel men også til bedre forebyggelse. Et godt arbejdsliv er forudsætningen for et langt arbejdsliv, fastslår Ejner K. Holst. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her