Tæt på verden: Berygtede bjergkrigere bremser Darjeeling the

5. sep 2013, 10:09
Gorkhaer i det nordlige Indien vil have deres egen delstat og blokerer vejene for at gennemtvinge en løsning.

Morgenstunden med en kop af den fine Darjeeling the er alvorligt truet for tiden. De tidligere så frygtede knivsvingende gorkhaer har taget moderne våben i hånd og blokerer for eksporten af verdens måske mest berømte the.

Gorkha Janmukti Morcha (GJM) hedder bevægelsen, og den vil etablere egen delstat i det allernordligste Indien med navnet Gorkhaland. Og nu er de altså gået ind i den ”endelige kamp,” som det hedder, skriver Times of India, og i direkte konfrontation med myndighederne.

En væsentlig del af kampen er en indtil videre endeløs vej-blokade, der startede den 3. august. Den forhindrer eksporten af ”champagnen af alle the-sorter”, som den historisk har været branded.

Bag konflikten står regeringens beslutning om at skære delstaten Andhra Pradesh over og oprette en ny delstat med navnet Talangana.

Mener det

Striden i Darjeeling blussede op for en måned siden, og ordene er store fra GJM’s leder Bimal Gurung. Han taler om at ofre sit liv for sagen “med et smil og navnet Gorkhaland på læben,” selv om bevægelsens intentioner indtil videre er demokratiske og ikke-voldelige.

Det har været sporadisk uro, ikke mindst ved ligfærden for Mangal Singh Rajput, der satte ild til sig selv for sagen den 30. juli og døde en uge senere. Store folkemængder mindedes Raiput som en martyr for sagen i Kalimpongs gader.

Flere byer udover Kalimpong har været blokeret af Morcha tilhængere både fra hinduistiske og muslimske grupper. Gorkhaerne holder til i den nordligste spids af Vestbegalen.

Der er sendt en delegation til Delhi for at mødes med ledende politikere fra de radikale BJP-parti, kongresmedlemmer fra hjemstaten Vestbengalen og andre med sympati for sagen.

Konflikt

Ledelsen i delstaten Vestbengalen og GJM-bevægelsen står stejlt imod hinanden, hvilket tyder på kommende konfrontationer i gaderne, mener Indian Express. Flere har været arresterede. Politibiler afbrændt. Folkemængder har været samlet udenfor politistationen for at få aktivisterne frigivet.

Arbejdet i Darjeelings themarker er paralyseret, fordi aktivisterne har etableret vejblokader. Turisterne, af hvilke der normalt er mange, har forladt området ad biveje af frygt for uroen.

Gorkhaland, skulle delsteten opstå i sidste ende, omfatter udelukkede områder på omkring 3.000 kvadratkilometer, hvor ca. 1,8 millioner gorkhaer bor. De 74 the-plantager i området har erklæret krise. De eksportere 65 procent af deres produktion. Heldigvis for dem er den bedste the høstet tidligere på året.

Talangana

Midt i august besluttede regeringen i Delhi, at de ville acceptere en ny delstat skåret ud af den enorme Andhra Pradesh med 85 millioner indbyggere og kalde den Talangana. Ansøgningen om dette har ventet i samfulde 9 år og været på tegnebordet et halvt århundrede, men så pludselig skete det.

Kritikere mener, at der må være tale om politisk opportunisme fra regeringskoalitionens side op til 2014 valget. Oprettelsen skal dog først vedtages i parlamentet.

Få dage efter meddelelsen vågnede Gorkhaerne op til dåd og krævede det samme. Også andre områder med navne som Bodoland og Bundelkhand dukkede op med krav om nye politiske enheder.

Talangana, hvis vedtaget, bliver en ganske stor delstat med 36 millioner borgere. Den vil omfatte Andhra Pradesh’s nuværende hovedstad Hyderabad. Talangana har gennem årene været udsat for særdeles voldelige uroligheden med maoistiske rebeller (Naxalitterne).

Der er gået 60 år siden Indiens selvstændighed, og debatten om etniske og sproglige grænser eller politiske skal forme landets struktur er aldrig blevet færdig. Politiske partier kan være overordentligt stærke i delstater men have ringe indflydelse i det nationale spil, skriver kinesiske Global Times.

Effekt

Indtil videre er problemerne fra Darjeeling gået rimelig stille for sig i Storbrittannien, hvor store dele af befolkningen dårligt kan vågne uden en kop krydret Darjeeling the med mælk, men lagrene holder ikke evigt.

Ved at blokere vejene risikerer gorkhaerne at ødelægge juli-august høsten på 3 millioner kilo går tabt, svarende til en tredjedel af årets produktion, skriver Guardian. Lagre på plantagerne kan ikke rumme den nye høst.

Blokaderne forhindrer blandt andet lastbliver med trækul i at komme frem til plantagerne, hvor ovne tørrer de grønne the-blade. Kvinderne, der plukker the’en, betales delvis med ris, og den betaling når heller ikke op til plantagerne.

Historie

Gorkha-delen af Vestbengalen blev oprindelig regeret af gorkha-kongerne af Nepal, men britiske kolonistyrker erobrede området. Spiren til områdets the-industri blev plantet af en skotsk læge i 1841, der plantede sjålne kinesiske the-frø udenfor sit sanatorium, forklarerwikipedia.

Bakkerne i det nordlige Vestbengalen ligger i omkring 2 kilometers højde og er perfekte til the-dyrkning.

Gorkhaernes ønske om at blive en autonom delstat i Indien går mange år tilbage. I 1986-88 blev striden voldelig og omkring 1.200 mennesker mistede livet i Darjeelings bakkere.

Delvis autonomi

Resultatet blev en aftale om delvis autonomi for Darjeeling Gorkha Hill Council indgået mellem Vestbengalen, Indiens nationale styre og Gorkhaernes befrielsesfront.

Administrator af the Hill Council blev lederen af befrielsesfronten. I 2008 blev han forstødt af sociale og politiske bevægelser og den nuværende leder af GJM, Bimal Gurung. Sidstnævnte har styret siden uden at være valgt.

I 2012 blev The Hill Council erstattet af en enhed kaldet Gorkhaland Territorial Administration (GTA) med samme ledelse. Bimal Gurund har nu grebet chancen og prøver atter at opnå den etniske gruppes mål om et Gorkhaland.

Forhandlinger

Politikerne i Delhi og Vestbengalen har indvilliget i at forhandle med gorkhaerne, skriver Times of India. Begge parter opfordrer gorkhaerne til at stoppe deres endeløse blokade, fordi den skader befolkningen og områdets økonomi. Talrige nepalsesiske gæstearbejdere er fanget i krisen.

Forhandlingerne bliver med alle partier, der er tilhængere af en ny delstat. Spændingerne er rimelig store. Befolkningen blev opfordret til at holde sig indendøre under Vestbengalens premierministers besøg i området for to dage siden, skrev India Today.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.