Bertel Haarder (V) får kritik for sin julesang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

V-veteran skriver vers om voldtægt i julesang: "Rystende og uværdigt"

28. nov 2019
Den årlige julesang fra Bertel Haarder skaber debat og vrede blandt kollegerne i Folketinget.

Bertel Haarder (V) skriver hver jul en sang til Folketinget – men dette års julesang får kritik fra kollegerne.

Det sidste vers i Bertel Haarders årlige og traditionsrige julesang er årsagen til, at Venstre-veteranen nu må lægge øre til kritiske røster. Det skriver Berlingske

LÆS OGSÅ: Direktør efter afsløring i kendt kæde: "Det gør mig trist"

Det ottende vers handler om sagen, hvor en 30-årig mand tidligere i år blev idømt et års ubetinget fængsel for at have voldtaget en kvinde i Ninna Hedeager Olsens (EL) seng.

Den københavnske teknik- og miljøborgmester delte seng med den 30-årige mand og den anden kvinde. Ninna Hedeager Olsen blev sygemeldt i fire måneder, og hun blev senere tilkendt en erstatning på 14.000 kroner.

Den dømte mand var et tidligere bestyrelsesmedlem i Enhedslisten København, og hele sagen er nu blevet til et vers i Bertel Haarders julesang.

Venstre-veteranen skriver i sangens ottende vers:

Helt anderledes hetero er Hedeager-drengen:

Én var ej nok, han vill’ ha’ to med i borgmestersengen!

Han møved’ med dem begge, og han pilled’ lidt for meget!

Han tro’de, at i Enhedslisten var der fælleseje!

M E N hvorfor skal de vær’ så striks’

og hindre Enhedsliste-sex,

lad han dog få en dejlig heks

med hjem til jul!


Pernille Skipper fra Enhedslisten har skrevet en mail til Bertel Haarder, hvor hun opfordrer ham til at slette verset. Hun synes også, at Venstre-politikeren bør undskylde ”af hensyn til offeret i denne sag og alle ofre for voldtægt”.

Enhedslistens politiske leder skriver i sin mail, at hun ”har haft” stor respekt for Bertel Haarder, og hun kalder verset for "rystende og uværdigt". 

Julesangen har også ført til en korrespondance på Folketingets interne e-mailsystem, hvor der er delte meninger om verset.

Dansk Folkepartis Søren Espersen kalder Alternativets Sikandar Siddique for ”den snerpede type”, der burde se at komme i julehumør.

- Min hensigt er ikke at hænge nogen ud, siger Bertel Haarder til Berlingske.

Den mangeårige Venstre-politiker siger, at hvis han havde vidst, at nogle ville blive stødt, ville han have skrevet sangen på en anden måde.