Bergur Løkke Rasmussen ses her sammen med sin far, Lars Løkke Rasmusssen, i forbindelse med sin udstationering i Irak i 2016. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix (arkiv)

Bergur Løkke: Sådan er livet for danske soldater

9. jan, 12:23
Lars Løkke Rasmussens søn, Bergur Løkke Rasmussen, var udstationeret på Ain Al-Asad-basen, som blev ramt af Iranske missiler.

I et interview med B.T. fortæller tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens søn, Bergur Løkke Rasmussen, at det ikke er unormalt, at alarmen lyder, men at der i mange tilfælde var tale om en test, da han i 2016 var udstationeret på Ain Al-Asad-basen i seks måneder.

LÆS OGSÅ: Kvinde­morder dømt for vold mod kæreste

Ain Al-Asad er den base der natten til onsdag blev angrebet med missiler, som Irans hævn for USA's drab på den iranske general Qassem Soleimani.

Bergur Løkke Rasmussen var en del af det danske beredskab og tog del i træningen af de iranske soldater.

- Da jeg var på basen, formåede nogle IS-tilhængere at snige sig så tæt på, at de kunne skyde en raket ind over basen, men når basen er så stor, så er det langt fra sikkert, at nogen eller noget bliver ramt, fortæller han.

Der var omkring 130 danske soldater på Ain Al-Asad-basen, da de iranske missiler slog ned. Ingen danskere kom til skade. Ifølge Forsvaret befandt de danske soldater sig i "sikkerhedsfaciliteterne", da angrebet fandt sted.

Det bekræfter Bergur Løkke Rasmussen kan være tilfældet ved angrebet natten til onsdag. Han fortæller til B.T., at soldaterne tager deres sikkerhedsudrustning og søger mod basens mange sikkerhedsrum, når alarmerne ringer. 

LÆS OGSÅ: Firma går konkurs: Ejer melder ansat til politiet

Fakta om det danske bidrag i Irak

  • Danske soldater har siden 2014 været til stede i Irak, hvor de som en del af en international koalition under Operation Inherent Resolve har bekæmpet Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.
  • De seneste år har danskerne fra Ain Al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. 
  • Danmark bidrager desuden med cirka ti soldater - stabsofficerer - til Natos Mission Iraq i Bagdad.
  • Indtil nytår opererede Forsvaret også en radar i Irak.
  • Fra udgangen af 2020 skal Danmark efter planen overtage ansvaret for Natos træningsmission i Bagdad. Det indebærer blandt andet, at Danmark skal stå for sikkerheden på transporter til og fra Bagdads internationale lufthavn.
  • I alt sendes omkring 213 danske soldater til Irak for at lede og støtte missionen. De fordeles således: Et ledelses- og stabsbidrag på op til 13 personer, et sikrings- og eskortebidrag på op til 130 personer og en transporthelikopter med et bidrag på op til 70 personer.
  • Når de danske soldater rykker til Bagdad, tager det nuværende bidrag på Ain Al-Asad-basen hjem.

Kilder: Forsvaret, Ritzau