Geocenter Møns Klint åbnede i 2007. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Bent havde sparet hele livet: Donerede 9,5 millioner til museum på sit dødsleje

4. dec 2019
Geocenter Møns Klint overvejer at bruge pengene på at renovere museet og søge om at blive Unescos-verdensarv.

Det var en oplevelse udover det sædvanlige, da Nils Natorp fra Geocenter Møns Klint sidste år blev ringet op og fik besked på tage på sygehuset, hvor en døende vil testamentere et beløb til oplevelsescenteret.

For der var ikke tale om håndører, der skulle falde til museet, der blandt andet varetager Møns Klint. Donationen lød på 9,5 millioner. Et beløb, som svarer til cirka 60 procent af sidste års driftsbudget. Det skriver DR Sjælland.

LÆS OGSÅ: Skandale i politiet: Betjente kræver direktør fyret

- Det var meget overraskende og en hel vild oplevelse, da vi opdagede, at det drejede sig om så mange penge, der var blevet sparet sammen. Det var vi både glade og forvirrede over på én gang, fortæller Nils Natorp til DR Sjælland.

Manden bag donationen hed Lars Helge Bent Andersen, og var landmand i lokalområdet. Han havde hverken kone, børn eller noget nær familie. Derfor valgte han at testamentere sin formue til oplevelsescenteret, der åbnede tilbage i 2007.

Havde aldrig besøgt geocenter

Ifølge Lars Helge Bent Andersens slægtning Hanne Hemmingsen Pedersen har den tidligere landmand aldrig sat fødderne på geocenteret før sin død.

Alligevel kommer det ikke bag på hende, at pengene skulle gå til Geocenter Møns Klint.

- Bent (navnet som Lars Helge Bent Andersen foretrak, red.) var meget glad for Møn, og geocenteret ligger på Østmøn, hvor han kommer fra. Det var en sød tanke, siger Hanne Hemmingsen Pedersen, der selv er opvokset på Møn, til DR Sjælland.

Lars Helge Bent Andersen var ellers en af de lokale, som var imod Geocenter Møns Klint, da det åbnede i 2007. Han troede ikke på, at sådan et oplevelsescenter kunne løbe rundt på Møn.

Men den holdning ændrede sig, fortæller direktør for Geocenter Møns Klint Nils Natorp, der nåede at tale med landmanden flere gange.

- Han sagde, at nu havde han set, at Geocenter Møns Klint var blevet en succes. Derfor kunne vi godt arve hans penge, fortæller Nils Natorp.

Hanne Hemmingsen Pedersen er også personligt glad for, at pengene er gået til det lokale museum.

- Møns Klint er Møns højborg, og det er et smukt sted. Det er fint, at pengene er gået til et sted, som glæder børn og voksne, siger hun.

Kan hjælpe med at komme på verdensarvslisten

Lars Helge Bent Andersen fortalte til museumsinspektøren, at pengene ikke var tjent, men sparet, fordi han ikke havde nogen familie.

Derudover ønskede han, at pengene skulle gå til en fornuftig drift af museet og nogle gode oplevelser.

Det glæder Nils Natorp, der nu overvejer, om det økonomisk skub skal bruges til at søge om, at Geocenter Møns Klint kan komme på Unescos Verdensarvsliste.

- Hvis det går rigtig godt, bliver vi udnævnt til at være på listen i juni 2024. Men det kræver, at vi skal forny alle udstillinger, og det bliver en meget dyr omgang. Der ville pengene være et godt rygstød at have med, fortæller han.

- De her ti millioner svarer til 10-15 års overskud, så det er en kæmpe donation. Så det kræver, at vi laver noget ekstraordinært for pengene, siger Nils Natorp.

Selvom det ikke er uhørt, at museer og kulturinstitutioner får doneret penge, så er private donationer i denne størrelsesorden stadig sjældne, fortæller Nils M. Jensen, der er direktør i organisationen Danske Museer.

- Det er dog alligevel en undtagelse, at beløbet er så stort. Det er ikke almindeligt, siger direktøren til DR Sjælland.