FOKUS: OFFENTLIG LØNKAMP: Benny ønsker sig tryghed i julegave

21. dec 2010
Sidst kæmpede FOA for mere løn. Denne gang handler kampen om at hænge i med neglene og overhovedet beholde jobbet.

Det er ikke bare julekort, der dumper ind hos medarbejderne i psykiatrien i Region Sjælland. En del af dem får en fyreseddel i disse dage og kommer til at gå omkring juletræet med tanken om, at de er arbejdsløse senest 1. juli.

Det utænkelige er sket. Man kan blive fyret i det offentlige.

”Det ligger dybt i os, at man ikke bliver fyret. For tre år siden ville ingen have troet, det var muligt i det offentlige. For et år siden havde vi stadig svært ved at få nok kvalificerede ansøgere her. Nu siger de, at der ingen penge er og fyrer folk,” siger Benny P. Christensen, fællestillidsmand for de omkring 400 FOA-medlemmer.

Region Sjælland skal spare 44,8 millioner på psykiatrien næste år. Der er ikke sat antal hoveder på, men sammenligner man med gennemsnitslønnen, så bliver det omkring 160 ud af 1700. Mange af dem har arbejdet samme sted i 20-30 år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Tryghed fremfor løn

Sådan er det masser af steder rundt om i landet. Så mange, at tryghed er et vigtigt krav i overenskomstforhandlinger for kommuner, regioner og Staten. Større end løn.

”Tryghed er, når man er sikker på at man kan beholde det arbejde, man godt kan lide, og ved man har en indtægt fremadrettet,” siger Benny P. Christensen.

Sådan er det ikke i Psykiatrien Region Sjælland. Her er det blevet hængt med hovedet og grædt mange tårer, siden fyringsvarslet i november og de første breve om ”påtænkt opsigelse”. Det er nemlig en langstrakt affære at blive fyret i det offentlige.

Efter den ”påtænkte opsigelse” kommer man nogle dage senere til ”partshøring”, en samtale på 10-15 minutter sammen med sin tillidsrepræsentant. Så har man nogle dage til skriftligt at komme med sine indsigelser mod at man bliver fyret. Så bliver indsigelserne læst og overvejet af ledelsen, og oftest står de fast fyringen. Så bliver der sendt en egentlig opsigelse. Hvis alle parter skynder sig, kan det gennemføres på en måned.

Østtyskland i gråvejr

”Oveni har de fleste seks måneders opsigelse, for de har arbejdet her mange år. Det betyder at de skal arbejde det næste halve år et sted, de er fyret, og alle dem, der ikke er fyret, skal rumme at de har kolleger, der går rundt og har det dårligt,” siger Benny P. Christensen.

I København sidder FOA-formand Dennis Kristensen på et stort kontor, der er lige så hyggeligt som Østtyskland i gråvejr. Han har ligesom alle de andre fagforeningsbosser på det offentlige område set i øjnene, at der er så få penge at hale ud af arbejdsgiverne i år, at overenskomstforhandlingerne skal handle om noget andet. Han stiller krav om kurser, jobbanker og omplacering af dem, der bliver fyret.

”Nøglerne til et ja fra medlemmerne ligger i trygheden. Det burde arbejdsgiverne tænke over, når de går til forhandlinger,” siger Dennis Christensen, formand for FOA.

Det er Benny P. Christensen enig med ham i.

”Der er svært at få arbejde, for regionerne omkring os, har også fyret, og kommunerne er trængt. Så kurser og uddannelse er det bedste, man kan gå efter, hvis man bliver fyret,” siger Benny P. Christensen.