Begyndte at græde måtte ha timeout

25. jan 2010, 15:10
Tine AurvigHuggenberger i vidneskranken

"Vi holder lige fem minutters pause."

Efter en lille times afhøring måtte Københavns byret holde pause i sagen mellem LO's tidligere næstformand, Tine Aurvig-Huggenberger, og LO. Midt i sin vidneafhøring knækkede stemmen på den tidligere næstformand. Hun begyndte at græde og forlod retslokalet for en kort bemærkning.

Inden da havde hun fortalt retten om nogle meget oprivende møder, hun havde haft med LO's sekretariatsledelse tilbage i 2007, hvor hun tabte kampen om formandsposten til Harald Børsting.

Emnet blev diskuteret

Emnet var pensionen. Som de øvrige i daglig ledelse havde Tine Aurvig-Huggenberger en tilsagnspension, så hun fra pensionen og frem til døden ville kunne hæve 2/3 af sin LO-løn.

I sin vidneforklaring fortalte hun, at emnet havde været diskuteret flere gange siden 2003, hvor LO havde sat sig selv på slankekur.

"Harald Børsting, Marie-Louise Knuppert (tidl. LO-sekretær) og jeg var enige om, at når man havde optjent sit fulde pensionsbidrag, havde man tilsagnet," sagde Tine Aurvig-Huggenberger flere gange i retten.

Hun afviste dermed, at man skulle gå på pension fra LO for at få del i pensionskronerne.

Ikke opløftende

På mødet deltog Finn Larsen, sekretariatschef i LO og administrationschef Knud Martens.

"Stemningen er ikke voldsomt opløftende," fortalte Tine Aurvig-Huggenberger i retten.

"Vi blev enige om at mødes igen, og da jeg gik, sagde jeg at jeg forventede, at jeg havde min pension. "Ja, ja, gå nu hjem," sagde Finn Larsen."

Det må han lave om

"I slutningen af november mødtes vi igen. Her havde piben, populært sagt, fået en anden lyd. De var fuldstændigt uenige i min fortolkning af pensionstilsagnet. Så sagde jeg, at Harald (Børsting, red.) og jeg ar enige, og så sagde Finn Larsen, at den opfattelse ville Harald (Børsting, red.) blive nødt til at lave om," sagde Tine Aurvig-Huggenberger i vidneskranken.

Tilbudt en million

"Finn Larsen sagde, at jeg kunne få en million kroner, som jeg kunne indsætte på en pension efter eget valg. Men for mig var det ikke et spørgsmål om penge, men om at jeg havde et pensionstilsagn. Jeg fik også at vide, at tilbuddet om en million var her og nu, sagde jeg nej, faldt det væk."

"Stemningen var virkelig skidt. Finn Larsen spurgte, om jeg havde tænkt over, hvordan det ville se ud på forsiden af Ekstra Bladet. Jeg svarede: Nej, har du?"

Harald, det kan du ikke byde mig

Mødet endte med, at Tine Aurvig-Huggenberger forlod Finn Larsens kontor og gik ned til den nyvalgte formand, Harald Børsting:

"Harald, det kan du ikke byde mig," sagde Tine Aurvig-Huggenberger i vidneskranken - og så knækkede stemmen.

Hun forlod retslokalet i et par minutter, inden hun vendte tilbage.

 

Striden om pensionen

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, rapporterer løbende fra retssagen om Tine Aurvig-Huggenbergers pension.

Den tidligere næstformand i LO har stævnet LO og krævet, at LO indbetaler pension til hende frem til hun fylder 62 år.

Tine Aurvig-Huggenberger blev tillidsvalgt i LO i 1995 og fik her tilkendt en såkaldt tilsagnspension. Udover sin almindelige pension. Tilsagnspensionen betyder, at man ved pensionering oppebærer 2/3 af den løn, man havde som f.eks. næstformand.

Stridens kerne er: Skal Tine Aurvig-Huggenberger stadig have disse penge udbetalt, selvom hun stoppede i LO i 2007? Det gjorde hun, da hun tabte kampen om formandsposten.

Tine Aurvig-Huggenberger var 44 år, da hun forlod LO. Vinder hun retssagen, skal LO udbetale pension til hende i 18.

Tine Aurvig-Huggenberger kræver, at hun, når hun fylder 62 år, får 2/3 af det, en LO- næstformand får på det tidspunkt. Alternativt kræver hun, at hun får 2/3 af den løn, en LO-formand fik i oktober 2008. Og er retten ikke enig idet, er tredje krav et beløb på mellem 2.2 mio. kr. og 3.9 mio. kr. indsat på Tine Aurvig-Huggenbergers pension.

LO kræver frifindelse og har som påstand, at tilsagnet kun gælder, når man går direkte på pension fra LO.