Efter flere års dårlige sager med habitter, fiskeklubber og flyrejser kombineret med et utal af kuldsejlede politiske initiativer i en uregerlig blå fløj, fremstår Lars Løkke Rasmussen total groggy. Venstres gode valgresultat til EU-Parlamentet forleden fik dog pustet en anelse luft i den siddende statsminister.

Men hans valgkamp til Folketingsvalget 5. juni lider af tydeligt iltsvind og mangel på klarhed.

Flere års træg miljøpolitik med især varetagelse af landbrugets ønsker er allerede rodfæstet i vælgernes erindring om regeringen Løkke Rasmussen. Miljø og klima kan ikke italesættes troværdigt af Løkke. For lige meget hvad han siger, så opfatter vi ikke ordene som autentiske.

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

Sundhedsreformen ligger pjaltet sammenkrøllet i nederste skrivebordsskuffe. Venstres lokale organisationer og borgmestre er nemlig imod, for de ønsker ikke bureaukratisk centralisme på sundhedsområdet.

Løkkes udspil med 69 milliarder kroner mere til velfærd har fjernet endnu en søjle i blåt samarbejde. 9 milliarder skal gå til forsvaret. Er det velfærd?

Venstres skattepolitik er under stort pres. Konservative og Liberal Alliance kører friløb.

Løkke skal føre indvandrerpolitik på to fronter. Den ene fløj er utilnærmelig grundet kursændringen i Socialdemokratiet. Den anden er umulig, fordi Stram Kurs og Nye Borgerlige opererer i et felt, der ligger i det strafferetslige område. Indvandrer-kaninen kan denne gang ikke bruges.

Og undskyld hvis jeg ødelægger den dårlige stemning, Lars Løkke og Inger Støjberg. Men det går modsat jeres opfattelse forrygende med integrationen i Danmark.

97% er ikke kriminelle, 90% bor ikke i udsatte boligområder, 78% unge nydanskere er i job eller i uddannelse, 71% nydanskere er ikke på overførselsindkomst.

Selv med den retorik, regeringen og blå blok lægger for dagen, lykkes det altså alligevel for det helt store flertal af nye danskere at blive - nye danskere. Det er godt gået.

Løkkes nye samtalebog 'Befrielsens øjeblik' er blevet modtaget med mistro. Udgivelsen bliver vurderet som et desperat forsøg på at undgå total nedsmeltning. Løkkes SV-regeringsudspil i bogen afvises stort set af alle – endda også internt i Venstre. Og SV-planen skød Løkke selv ned, få dage efter bogen var udkommet.

Jeg sidder alligevel tilbage med opfattelsen af, at Løkke er på strandhugst langt ind i Socialdemokratiets ide-manifest og politiske program. Det er han fordi, at han ikke denne gang kan fiske i Dansk Folkepartis idegrundlag, især deres indvandrerpolitik. Løkke har for længst brugt dén kvote op.

Løkke har derfor brug for en position og en velfærdsbastion, og her trækker han på Socialdemokratiets stærke sociale historiske særkende.

Men lad mig her slå fast, at selv om Venstre eksempelvis i en annonce om sit bebudede skattestop påstår, at Socialdemokratiet vil lade skatterne stige, så er det ganske enkelt fake news.

Socialdemokratiet har nemlig ikke ideer om at indføre en iværksætterskat, partiet har heller ingen planer om at hæve skatten på arbejde. Det er også forkert, når Venstre hævder, at Socialdemokratiet vil hæve skatten på indbetalinger til pension.

Men det er korrekt, at Socialdemokratiet vil lade bankerne betale en del af regningen for en tidligere folkepension for nedslidte. Det er også rigtigt, at partiet vil beskatte kapital- og aktieindkomst hårdere. Det er nemlig en del af partiets politiske program. 

Det borgerlige samarbejde er en lukket hønsegård, hvor der er for få korn at slås om. Der er al god grund til at skifte regeringen ud. 

 Gør valgdagen 5. juni til befrielsens øjeblik

Dette er et debatindlæg. Indlægget er ikke udtryk for A4 Nus holdning. Du er velkommen til i en sober tone at kommentere indlægget nedenfor. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].