Bedre end at være på dagpenge

15. feb 2011, 22:40
Gode vilkår har givet bankansat Thomas Tøth mod på at tage sin del af slæbet med forældreorlov.

Af og til mødes han og et par kolleger fra banken og spiller bordtennis.

Derudover har hverdagen hos 32-årige Thomas Tøth mest af alt stået på hyggetid med datteren Laura. Denne fredag er hans sidste dag på forældreorlov.

Mandag starter han igen på jobbet, som it-ansvarlig for et team af indiske softwareudviklere i Danske Bank.

Han hører til den lille gruppe danske mænd, som tager barsels- eller forældreorlov, som er længere end et par uger.

Som bankansat har han gode vilkår for barsel, og han forstår ikke, når fædre ikke bruger de muligheder de har for at tage længere tid derhjemme med barnet, i fred fra arbejdet.

"Min orlov er en enestående mulighed for, at jeg kan bruge tid med Laura. Jeg glædede mig til det, og det har været skønt," siger han.

Men Thomas Tøth er ikke som mænd er flest. I følge Danmarks Statistik bliver kun seks procent af al barselstiden taget af mænd.

Undtagelsen er netop de mænd der, ligesom ham, er ansat i finans- og forsikringsbranchen.

"Jeg kan godt se, hvorfor det er problematisk for nogle fædre at tage orlov, hvis de ikke har ret til løn samtidig, eller hvis deres chef ikke klart signalerer, at det er ok, og at det ikke har negativ indflydelse på karrieren," siger han.

 

Læs også: Slipsedrenge løfter barselsbyrden

 

Thomas Tøth har arbejdet tre et halvt år i Danske Banks it-afdeling i Glostrup. For ti måneder siden blev ham og hans kæreste forældre til Laura.

Hans kæreste tog otte måneders forældreorlov, men hun ønskede også at komme tilbage til arbejdet igen.

Ved sidste overenskomst for bank- og forsikringsansatte, blev det blandt andet aftalt, at mænd skulle have to uger længere forældreorlov med fuld løn. Som mand har man nu ret til barselsorlov på fire uger og 12 ugers forældreorlov.

Thomas Tøth siger, han måske ikke vil havde taget tre måneders orlov, hvis ikke han havde de fordele.

"Mine venner er da misundelige. Flere af dem arbejder i mindre virksomheder i it- og salgbranchen, og de har meget dårligere vilkår for orlov. Det er altså mere motiverende, når man får fuld løn i stedet for dagpenge," siger han.

Han er overrasket over, hvor hurtigt de tre måneder er gået.

"Jeg havde i starten store planer om at ordne et par praktiske ting her i lejligheden, men jeg har ikke fået gjort så meget ved det, men brugt tiden på hende her," siger Thomas Tøth og holder ti måneder gamle Laura op.

Ellers har han brugt den ekstra tid på at trille barnevognen rundt og besøge venner og familie, som ofte var svære at finde tid til at se med arbejdet og travle weekender.

Derudover spiller han fodbold en gang om ugen med et par venner og mødes ofte til et slag bordtennis med kollegerne.

Ansatte i bank- og forsikringssektoren er ikke de eneste, som har fået barselsfordele i løbet af de sidste par år. I industrien blev der år tilbage også indført lignende fordele for de ansatte.

Thomas Tøth

"Mine venner er da misundelige. Flere af dem arbejder i mindre virksomheder i it- og salgbranchen, og de har meget dårligere vilkår under orlov."