Tæt på verden: Bashar alAssad holder valg i dag

7. maj 2012
Trods endeløse overgreb på befolkningen i Syrien afholder Syrien alligevel valg i dag. Styret kalder det en reform. Oppositionen afviser.

I disse dage, hvor der er valg i en stribe lande, er det let at overse valget til parlamentet i Syrien. Midt i borgerkrigslignende tilstande og en havareret våbenhvile skal folk stemme.

Ikke overraskende har oppositionen i Syrien opfordret folk til at undlade at stemme og deltage i en generalstrejke i dag, fordi valget intet har med demokrati at gøre, siger de, og kaldet det svindel. Bashar al-Assad siger det modsatte.

Over 12.000 valgsteder i de områder af Syrien, hvor der ikke er kampe eller bombardementer, er nu åbne. Assad tilbyder reformer baseret på den nye grundlov, som han fik vedtaget uden særlig opposition med 89 procent af stemmerne i februar.

Mange kandidater

Grundloven, der er præsidentens svar på uroen i landet, åbner for et flerpartisystem, hvor partier skal godkendes af Assad, og hvor han for øvrigt har veto overfor alle ting, der måtte vedtages.

Der er 7.195 kandidater, heraf 710 kvinder, til parlamentets 250 pladser oplyser myndigheder til CBS News. Imidlertid fortæller Nyhedsbureauet AP, at de hårde sikkerhedsstyrker holder oppositionen fra at deltage i politik.

Over 9.000 mennesker er dræbt under det 13 måneder lange oprør imod Bashar l-Assads styre. Mange tusinde er arresteret. Givet vilkårene kræver oppositionen, at præsidenten skal træde tilbage, før der kan være tage om et valg.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.