Barselsbonus: EL tvivler på flertal

6. sep 2013, 14:00
Enhedslisten tvivler på, at regeringens forslag om en barselsbonus vil finde bred opbakning i Folketinget. Partiet selv er skeptisk, og har et væld af spørgsmål til forslaget.

Hvis regeringens skal have gennemført sit nye udspil om en barselsbonus til fædre med småbørn, skal det sandsynligvis ske med stemmer fra Enhedslisten.

Men ifølge Enhedslistens medlem i Folketingets ligestillingsudvalg, Jørgen Arbo-Bæhr, skal regeringen besvare en mængde uafklarede spørgsmål, før de kan få støttepartiets opbakning.

"Vi er skeptiske over for regeringens udspil. Men vi ved meget lidt om, hvordan barselsbonus kommer til at virke, og det må regeringen redegøre for, før vi kan tage stilling," siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Torsdag meldte regeringen ud, at den vil skrinlægge øremærket barsel til fædre. Fra nytår vil nybagte fædre i stedet kunne vælge en ny bonusordning, der giver penge til nybagte fædre, der tager forældreorlov.

Masser af uafklarede spørgsmål

Hvis regeringen ønsker stemmer fra Enhedslisten, så skal der først og fremmest tal på bordet, der viser, at det nye forslag vil virke.

"Regeringen må vise os sine beregninger på, hvor mange mænd, de regner med vil tage imod pengene og holde længere barsel," siger Jørgen Arbo-Bæhr, EL.

Jørgen Arbo-Bæhr understreger, at partiet hverken ved, hvor mange skattekroner den kontante bonus til nybagte fædre vil koste, og om barselspengene vil blive skævt fordelt, når for eksempel enlige ikke for del i pengene.

EL tvivler på flertal

Udspillet om en ny barselsbonus skal fremsættes som lovforslag og vedtages i Folketinget. Og det, vurderer Enhedslisten, vil blive svært for regeringen.

"Regeringen må se, om den kan lave flertal for loven, og det er jeg usikker på," siger Jørgen Arbo-Bæhr.