LarsCarlsen_bredformat
Lars Carlsen er uddannet lærer, men har i tre år drevet mirkobryggeriet People Like Us. Foto: Henning Hjorth

Barejer i København: 'Vi var forberedte'

7. dec 2020, 16:33
Lars Carlsen, der ejer en bar og et mirkobryggeri, vil nu sætte alle sejl ind på onlinesalg og øltour. Han var nemlig forberedt på, at hans bar skulle tvangslukkes. Han er dog ikke enig i, at det vil forhindre smitte med corona. Det er brancheorganisationen Horesta heller ikke. De frygter, at julefrokosterne vil rykke fra restauranterne ud i private hjem.

Under første bølge af corona-krisen åbnede Lars Carlsen og People Like Us en bar på Nørrebro i København. Det var i maj.

I september kom der restriktioner, der betød, at baren skulle lukke klokken 22. Nu er der så kommet nye restriktioner, der betyder, at baren tvangslukkes fra på onsdag og indtil d. 3. januar. 

LÆS OGSÅ: Mikkeller-ejer raser over nedlukning: 'Er der ingen voksne til stede?'

På den måde har coronakrisen tvunget Lars Carlsen til at være ekstremt omstillingsparat. 

- Det har ligget i vores baghoveder længe, og derfor har vi også været forberedte. Vi er blandt andet ved at undersøge muligheden for, at vi kan gøre vores bar til en bottleshop. Ligesom vi vil lave onlinesalg af vores øl og fortsætte med vores online-ølsmagninger, fortæller Lars Carlsen.

Han er også stifter og ejer af mikrobryggeriet People Like Us samt en ølbar. Desuden er han partner med Mikkeller i en nyåbnet Social Beer Shop med salg af bryggeriets egne specialøl.

Han fortæller, at People Like Us også har planer om en E20-E45-tour, hvor de vil sælge øl i forskellige byer fra København til Aalborg. 
Dertil skal øllet fra fustagerne på baren sælges til kunder, der medbringer deres egne beholdere. 

Ærgerlig proces

Selvom han er fantasifuld, fortrøstningsfuld og forberedt, så er han samtidig undrende overfor den måde, hvorpå regeringen har håndteret restriktionerne over for bar- og restaurationsbranchen.

- Jeg er ærgerlig over processen. Myndighederne har ikke været dygtige nok til at få restriktioner meldt ud i tide. Jungletrommerne begyndte allerede at lyde i fredags. Og jeg oplever en del forvirring og panik, siger han og fortsætter sin kritik: 

Vi har jo kunne se, at når barerne lukker, så starter festerne alle mulige andre steder, hvor der ikke er nogen ansvarlig til at overholde retningslinjerne, som der er på barerne
Lars Carlsen stifter og ejer af People Like Us.

- Jeg synes, det er forkasteligt og for dårligt, at der ikke er styr på hjælpepakkerne, inden restriktionerne træder i kraft. Jeg håber, der også snart kommer en løsning for os med nye virksomheder, der ikke kan bevise et tab ved at sammenligne med tidligere regnskabsår. Vi har indtil videre ikke kunnet få hjælp fra nogen af hjælpepakkerne. Til gengæld er vi ved at lande en løsning om et lån via Merkurbank, siger Lars Carlsen. 

Lukninger af barer og restauranter er naturligvis et tiltag til at forhindre yderligere coronasmitte. Men det argument, mener Lars Carlsen ikke helt holder. 

- Det virker til at være blevet en kæphest for regeringen. Vi har jo kunne se, at når barerne lukker, så starter festerne alle mulige andre steder, hvor der ikke er nogen ansvarlig til at overholde retningslinjerne, som der er på barerne. Vi har i de otte måneder, vi har haft åbent haft ét enkelt tilfælde, hvor en gæst har været under mistanke for at være corona-smittet.

Til forhandlingsbordet

Hos Horesta, der er brancheorganisationen for landets hoteller og restauranter, deler man det synspunkt.

- Der er ingen tvivl om, at det her er endnu et hårdt salg for en branche, der kæmper for overlevelse. Det her er jo ikke en bekymring for, om restauratørerne har styr på. Det er en bekymring, der går på det private. Effekten står og falder på, at vi ikke skubber julefrokosterne væk fra de professionelle ud i det private. Vi så, da man lukkede værtshusene, at festen fortsatte på gaderne, siger Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør i Horesta.

Hun vurderer, det vil få store konsekvenser ikke kun for de barer og restauranter, der nu skal holdes lukket i fire uger.

-  Det vil også ramme hoteller, konferencer- og mødesteder og kantiner, som ikke er tvangslukkede. Den melding, vi har fået, er, at de tvangslukkede steder får kompensation. Men de skal også huske på dem, der er ramt af, at hele aktivitetsniveauet er sænket. Den kompensation, der blev besluttet sidst for de virksomheder, der fik halveret antallet af gæster, er ikke engang kommet ud til virksomhederne endnu. Der er brug for, at politikerne kommer til forhandlingsbordene og sikrer, at de aftaler, der indgås, også bliver til virkelighed.

LÆS OGSÅ: Lars sagde sit job op som speciallærer: Nu ansætter han autister til sit succesfirma

Det er i 38 kommuner, at barer, restauranter, værtshuse og caféer skal holde lukkes indtil foreløbigt 3. januar.