Bare fyr min kollega jeg vil ha høj løn!

22. jan 2010
Danskerne er ikke klar til at gå ned i løn for at redde arbejdspladser, viser ny måling.

Du kan ikke være sikker på at få hjælp fra dine kolleger, hvis du står over for en fying. To ud af tre danskere vil nemlig ikke gå ned i løn for at redde en kollega.

Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk. Her svarer 64,6 procent af de adspurgte, at de ikke vil gå ned i løn for at sikre en kollega.

Langt færre siger ja til samme spørgsmål. 35,4 procent er villige til at få mindre i lønningsposen, hvis det kan redde en kollega fra arbejdsløshed.

"Det er overraskende, at danskerne ikke er mere solidariske og socialt anlagte," siger arbejdsmiljøforsker Anders Raastrup Kristensen fra Copenhagen Business School (CBS).

Radikalt indgreb

Han vurderer dog, at billedet vil ændre sig, hvis flere faggrupper risikerer fyringer.

"Det er først, når man selv er i farezonen for at blive fyret, at man er villig til at ofre sig for sine kolleger," siger Anders Raastrup Kristensen.

Han forudser, at et stigende antal virksomheder vil vælge løsninger, hvor de ansatte går ned i løn for at redde stillinger, hvis krisen fortsætter.

"Det at gå ned i løn oplever mennesker som et radikalt indgreb i deres liv. Men hvis der ikke er en anden udvej til at komme ud af krisen, så tror jeg, at folk vil vælge at gøre det for at redde deres arbejdsplads og kolleger," siger Anders Raastrup Kristensen.

Helt hen i vejret

Den overraskende meningsmåling kommer på et tidspunkt, hvor mange danske virksomheder allerede kræver lønnedgang blandt deres ansatte for at undgå eller minimere fyringsrunder.

Dansk Industri og Fødevareforbundet NFF har netop taget hul på overenskomstforhandlingerne på slagteriområdet. Her kræver slagterikoncernen Danish Crown, at de ansatte går ned i løn.

Et krav, som Fødevareforbundets chefforhandler, Jens Peter Bostrup, ryster på hovedet af.

"Det er da soleklart, at det ikke er nogen løsning at gå ned i løn for at redde en kollega. Det er simpelthen ikke vejen frem. Hverken for vores medlemmer eller andre danske lønmodtagere. Det er helt hen i vejret. Vi har ikke tænkt os at efterkomme det krav," siger Jens Peter Bostrup.

Nej fra ingeniører

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I arkitektbranchen har der det seneste år været en markant tendens til at ansatte går ned i arbejdstid og dermed løn for at redde kollegerne og virksomheden igennem finanskrisen.

Det bekræfter en lang række tegnestuer landet over og arkitekternes fagforening, Arkitektforbundet.

Læs også: Flere og flere arkitekter går ned i løn

"Arkitektbranchen er mere solidarisk end andre brancher. Alle arkitekter har prøvet at være arbejdsløse. Jeg tror ikke, at man for eksempel kunne få ingeniører med på samme aftale om nedsat tid, som vores medlemmer har takket ja til," siger direktør i Arkitektforbundet, Arne Ennegaard Jørgensen.

Kollega-hjælp

Analyseinstituttet Wilke har i en meningsmåling spurgt 1070 danskere:

Ville du være villig til at gå ned i løn for at redde en kollega?

Ja:  35,4 %
Nej: 64,6 %