USA 2012: Barack Obama skovler penge ind

18. jul 2011, 11:37
Amerikansk politik drejer sig meget om penge til at føre kampagne for. Obama er mester i at skaffe dollars, selv om hans popularitet er lav.

Det er stadig et halvt år til den store amerikanske skønhedskonkurrence om at vælge kandidater til det præsidentvalget begynder for alvor. Men det er en dyr ambition at ville vælges i USA.

Man skulle tro fra meningsmålinger, økonomiske og politiske kriser, massiv arbejdsløshed og flere dyre krige, at Barack Obama er i politisk krise. Ikke just.

Obama og hans parti har skaffet en lille halv milliard kroner på tre måneder.

Pengemaskinen Obama

Aldrig har en amerikansk politiker skaffet så mange dollars som Obama i 2008. Han skaffede til sig selv 3,8 milliarder kroner. Hertil kom penge til Det Demokratiske Parti. Præsidenten er godt i gang med at slå rekorden i fundraising.

Barack Obama bliver næppe udfordret af sit eget parti, men der er allerede en underskov af republikanske politikere, der drømmer om at udfordre præsidenten. Men allerede nu viser Barack Obama overpolitiske kræfter, i hvert fald på pengesiden.

Præsidenten er sådan set kun tre måneder inde i sin officielle kampagne og allerede har han på sin side 240 sværvægtere, der skaffer penge gennem deres netværk. Der er allerede over en snes venner, der har skaffet over tre millioner kroner hver.

The Washington Post beskriver Barack Obama resultater som ”forbløffende” hans dårlige status i meningsmålingerne taget i betragtning. Til hans egen konto kom 250 millioner kroner, og han har kun brugt en lille smule.

Modstanderne gisper

De republikanske udfordrere arbejder hårdt for at fylde kontiene, men der er mange om buddet og ingen tydeligt vinder er fundet i feltet. Udfordreren Mitt Romney har klaret sig bedst med knap 100 millioner kroner. Andre er allerede i gæld.

Romney har efter reglerne orienteret om sine donorer fra erhvervslivet. Blandt dem er seks registrerede lobbyister, der tilsammen har givet 3 millioner kroner. I sin 2008-kampagne nægtede Obama at modtage penge fra firmaer og lobbyister.

Allerede nu angriber han republikanske udfordrere for ikke at ville indrømme, hvor de henter deres støtte.

Obama har blandt sine bedste økonomiske venner kendiser indenfor erhverv og kultur. Han er kommet til middagsselskaber hos dem, og her har vennerne af vennerne fået adgang til landets præsident.

I 2008 valgkampen skaffede Barack Obama hidtil uhørt støtte fra ganske almindelige mennesker, der sendte deres småpenge. I andet kvartal af 2011 havde han 550.000 donorer, der i snit gav mindre end 400 kroner. I 2007-08 blev han støttet af fire millioner amerikanere.

Reglerne i USA siger, at en enkelt person højst må give 25.000 kroner til en kandidat. Partiet må få 175.000.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.