Bankkonkurs: Skal du betale?

25. aug 2008
Regningen for krisen i den private Roskilde Bank kan ende hos de danske skatteborgere.

Hr. og Fru Jensen risikerer at ende med regningen for krisen i Roskilde Bank, som i går blev overtaget af Nationalbanken. Men det er ikke rimeligt, at danske skatteydere skal betale for, at redde en privat bank, mener eksperter.

»Nationalbanken overtager banken for at forsvare de danske pengeinstitutters omdømme. Men det er mærkværdigt, at de pengeinstitutter, der har tjent så mange penge de seneste 10 år, ikke selv bidrager mere til at redde det omdømme,« siger Finn Østrup, lektor ved CBS. Han henviser til, at bankerne via Det Private Beredsskab kun dækker yderligere tab på op til 750 millioner kroner i Roskilde Bank.

Per H. Hansen, professor på Center for Virksomhedshistorie, CBS, er enig:

»Man kan diskutere, hvorvidt borgerne skal betale.«

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Nationalbankdirektør Nils Bernstein erkender, at det er et dilemma, men Nationalbanken vurderede, at en konkurs kunne skade hele den finansielle sektor i Danmark.

faktaboks

Sagen om Roskilde Bank

Nationalbanken og Det Private Beredskab overtog 25. august Roskilde Bank ved at skyde i alt 4,5 milliarder kroner ind i selskabet. Det sker for at undgå en konkurs. Planen er, at Nationalbanken og Det Private Beredskab får pengene igen ved at afvikle Roskilde Bank.

Samtlige 33.000 aktionærer mister deres penge, mens kunder med opsparing i banken ikke berøres.

Ledelsen i banken har siden den 11. juli forgæves forsøgt at sælge banken, efter et halvårsregnskab viste underskud på en halv milliard kroner. Fredag afslørede en revisionsrapport et underskud på yderligere en milliard kroner.

Sidst Nationalbanken overtog en privat bank var i 1922, da Landmandsbanken - senere Danske Bank - krakkede. I 1994 stillede Nationalbanken en statsgaranti 4,4 milliarder til rådighed for afviklingen af Varde Bank.