Bankerne scorer på krisen

17. okt 2008
Bankerne er grådige og hæver renten mere, end det kan begrundes med finanskrisen, mener brancheorganisationen Dansk Erhverv.

En stor del af bankerne hæver i næste uge renten med 0,75 procentpoint, og det er mere end det er begrundet med stigende udgifter til finansiering af lån og den statsforsikring, som koster bankerne op til 35 mia. kr. over to år.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Erhverv ifølge Jyllands-Posten.

Brancheorganisationen har regnet sig frem til, at bankerne samlet set vil tjene 1,6 mia. kr. om måneden alene som følge af rentestigningerne. På ét år beløber det sig til hele 19,2 mia. kr.

"Politikerne har gjort deres del med den udmærkede lovpakke. Nu er det på tide, at bankerne giver noget tilbage til samfundet og ikke kun tænker på at kompensere for tabet hurtigst muligt," siger cheføkonom i Dansk Erhverv Jens Brendstrup.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I Jyske Bank afviser topchef Anders Dam kritikken:

"Det er ikke for at skumme fløden. Det er for at få dækning for de øgede finansieringsomkostninger og forsikringspræmier," siger Anders Dam.

Det er især de virksomheder, der er afhængige af en kassekredit, som kommer til at lide under bankernes rentestigninger.

-Newspaq

faktaboks