20131022-181808-L-1920x1079we
Patienter med Parkinsons under træning. (Arkivfoto) Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Banebrydende nyt om frygtet sygdom

22. sep 2020, 10:45
Den ene starter i kroppen og vandrer til hjernen, mens den anden starter i hjernen.

I et nyt studie viser danske forskere for første gang i mennesker, at Parkinsons sygdom formentlig er to forskellige sygdomme. Det skriver Videnskab.dk.

Forskellen på de to typer Parkinson er, at den ene starter i kroppen - formentlig tarmsystemet - og bevæger sig til hjernen, mens den anden starter direkte i hjernen. 

»Det her studie er virkelig banebrydende. Det leverer forklaringen på mange af de ting, vi ikke har kunnet forstå og forklare i vores forskning i Parkinsons sygdom,« siger professor på Helsinki Universitetshospital Filip Scheperjans til Videnskab.dk.

Filip Scheperjans forsker i tarmbakteriers sammensætning hos patienter med Parkinson. Han har ikke deltaget i det nye studie.

I det nye studie lavede forskerne skanninger af nervesystemet hos i alt 59 patienter, der enten var nydiagnosticerede med Parkinson, eller led af søvnforstyrrelsen REM-søvn adfærdssyndrom, men ikke var diagnosticeret med Parkinson. 

Har man REM-søvnforstyrrelsen, bliver nervecellerne i hjernestammen ødelagt. Det gør, at man bevæger sig meget, når man sover. Man kan også råbe og slå og sparke. En meget stor andel med den søvnforstyrrelse udvikler senere Parkinson.

Studiet viste at hos patienter med Parkinson, men uden søvnforstyrrelsen, var kun hjernecellerne beskadiget. Her var sygdommen altså startet i hjernen.

Men hos patienter uden Parkinson, men med søvnforstyrrelsen, var hjernecellerne intakte, men nervesystemet i hjertet og tarmene var svært beskadiget. Her var sygdommen altså startet i kroppen og endnu ikke nået til hjernen.

Til sammenligning havde patienter med Parkinson, og som havde haft søvnforstyrrelsen i årene før parkinsondiagnosen, ødelagte nerveceller, både i hjertet, tarmene og i hjernen. 

»Det her studie slår fast med syvtommersøm, at der er to slags Parkinson. Ved den ene slags har man tydelige målbare skader i hjernen, inden kroppen bliver syg; ved den anden slags er det omvendt,« siger professor på Aarhus Universitet Per Borghammer til Videnskab.dk.

Han er medforfatter til nye studie, som er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Brain.

Ifølge de to forskere leverer det nye studie afgørende viden på vejen mod at finde en behandling mod Parkinson. 
Hvis man kan opdage patienter med den version af Parkinson, som starter i kroppen, tidligt, kan man måske standse sygdommen, inden den ødelægger hjerneceller.