Banebrydende aftale mod løndumping

27. jan 2011, 15:30
Håndværksmestre og 3F indgår historisk aftale mod løndumping.

En opsigtsvækkende aftale er netop indgået i kampen mod løndumping fra Østeuropa.

De små håndværksmestre har som de første arbejdsgivere i Danmark accepteret, hvad de store byggefirmaer i Dansk Byggeri kategorisk afviste for blot et år siden:

De 500 små firmaer i Dansk Håndværk har aftalt med 3F at bekæmpe discountløn med det såkaldte kædeansvar.

"Det er en meget spændende nyskabelse", siger Jesper Due, der er professor i arbejdsmarked ved Københavns Universitet.

Kædeansvaret betyder, at firmaerne under Dansk Håndværk hæfter for snyd og underbetaling, hvis deres underentreprenører fra Østeuropa ikke betaler dansk løn.

De danske forhold følger på den måde hele vejen ned gennem kæden af firmaer i et byggeri.

Det gør det svært for danske firmaer for eksempel at hyre et polsk firma til lavpris, der betaler polsk løn i Danmark.

Pres på de store

Dermed er bolden givet op til den store organisation Dansk Byggeri, der tidligere har kaldt en sådan aftale for ulovlig - og skød den ned ved forhandlinger med fagforeningerne sidste år.

”Der er nu sat pres på Dansk Byggeri. Den her aftale om social dumping vil sætte dagsordenen for de overenskomster, der skal forhandles til foråret næste år,” vurderer Jesper Due.

Den banebrydende overenskomst mellem byggearbejdernes fagforening 3F og de små mestre sker, fordi de små mestre mærker unfair konkurrence fra østfirmaer, der ikke vil betale dansk løn.

”Det er lykkedes for 3F at spille arbejdsgiverne ud mod hinanden. Den her aftale markerer splid i byggeriets arbejdsgivere,” siger Jesper Due.

Næste skridt

Den ny overenskomst er kommet i hus, efter de små mestre i flere år har påpeget den unfair konkurrence fra firmaer fra øst.

”Bekæmpelse af social dumping er et fælles ansvar for både arbejdsgivere og fagbevægelsen,” siger formand Niels Techen fra Dansk Håndværk i en meddelelse.

Formanden for 3F’s byggegruppe Peter Hougård Nielsen antyder, at næste skridt er samme aftale med Dansk Byggeri.

”Vi har med den fælles overenskomst vist vejen for det øvrige arbejdsmarked inden for anlæg og byggeri,” siger byggegruppeformand i 3F Peter Hougård Nielsen i den fælles meddelelse.

Aftalen hæver samtidig mindstelønnen med 24 kroner til 136. Læs mere om aftalen i meddelelsen fra de to organisationer.