Ballade igen: Rod med løn på Kokkedal Slot

23. jul 2011
Polske håndværkere uden dansk løn arbejder på luksushotel. Jeg skylder vin til fagforeningen, erkender bygherre Jan Kjær.

Netop som staten har udbetalt 2,5 millioner kroner til polakker, der har arbejdet på Kokkedal Slot, er der igen ballade om løn og udenlandsk arbejdskraft på det kommende luksushotel i Nordsjælland.

Bygherre Jan Kjær erklærede ellers, at nu var det slut det udenlandsk arbejdskraft og lønsnyd hos underentreprenører på byggeriet. Han udloddede sågar rødvin til alle, der kunne modbevise ham.

Men på et besøg på byggepladsen har Byggefagene i København afsløret, at det danske firma La Carta har polske håndværkere uden dansk overenskomst til at lægge fliser på Jan Kjærs byggeri.

”Jeg har ikke noget imod, at han ansætter polakker. Men de mennesker, der arbejder for ham, skal arbejde på danske vilkår,” siger Robert Olejnik, faglig medarbejder fra byggefagenes fagforeninger i København.

"Dybt rystet"

Firmaet La Carta med de polske murere er hyret i andet led gennem endnu en underentreprenør.

”Man kan have en mistanke om, at de er underbetalt, når de ikke har dansk overenskomst,” siger Robert Olejnik.

Og det kommer bag på Jan Kjær, at der ikke er aftaler om dansk løn på pladsen. For i kontrakten har han forlangt, at der skal være overenskomst for alle firmaer, der arbejder på byggeriet.

”Jeg har lavet en kontrakt med et dansk firma. Og de har uden mit vidende lavet en kontrakt med et andet firma. Jeg er dybt rystet over, at de har brudt de aftaler, vi havde,” siger Jan Kjær, ejer af Kjær & Lassen.

Stopper arbejdet

Han har nu trukket La Carta ud fra pladsen, indtil den danske underentreprenør har lavet aftale om dansk løn for polakkerne.

”Og jeg har sagt til dem, at der skal styr på det. De skal ikke vise sig, før der er overenskomst. For jeg skal ikke have flere skriverier om polakker,” erklærer han.

Ved siden af de fire murere går også to polske håndværkere og installerer ventilationsanlæg. De to er hver især selvstændige firmaer, der derfor heller ikke er dækket af lønaftaler.

”Min erfaringer siger, at de østeuropæiske arme-ben-firmaer arbejder skjult og får dårlig løn,” fortæller Robert Olejnik.

Bor på pladsen

De to bor i en container på pladsen:

”Mens de går og laver ventilationsanlæg til luksushotellet, bor de i køjeseng i en container på byggepladsen, hvor seng, toilet og køkken er et rum. Der er ikke balance i tingene,” mener Robert Olejnik.

Jan Kjær ved ikke, hvad indtægt de to polske selvstændige får fra arbejdet. De har selv opsat containeren, og det har han givet dem lov til. Men han tager ikke husleje fra dem.

”Jeg får ikke en krone af dem,” siger Jan Kjær.

Dusøren, den går til Robert Olejnik fra Byggefagene i København. Så der er seks flasker vin på vej, lover Jan Kjær.