Bagmandspoliti forfølger svenske busfuskere

13. jan 2011, 22:45
Svenske busselskaber er blevet politianmeldt for systematisk at snyde den danske statskasse for et enormt millionbeløb.

Direktørerne i en række store svenske busselskaber risikerer at have et gevaldigt problem, hvis bagmandspolitiet og Skat sigter dem for overlagt at have unddraget den danske statskasse for flere hundrede millioner kroner.

Avisen.dk kan i dag afsløre, at 18-20 navngivne busselskaber i sidste uge blev politianmeldt for i årevis ikke at have betalte dansk vejmoms eller busmoms, som det også kaldes.

Mange danske buschauffører og vognmænd har de seneste år mødt tiltagende konkurrence fra svenskerne, der i busser på svenske plader udbyder busture i Danmark.

Fusk med busmoms

Det kan de gøre langt billigere, hvis de fusker ved at undlade at oplyse Skat om, hvor meget de kører på det danske vejnet.

Det er det socialdemokratiske folketingsmedlem og medlem af trafikudvalget, Poul Andersen, der har anmeldt de svenske selskaber. Torsdag var han bortrejst og ønskede ikke at udtale sig.

Men hos Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet - i daglig tale Bagmandspolitiet - siger vicepolitikommissær Poul Erik Sandholdt:

”Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse, og det er bestemt noget, som vi vil se nærmere på i samarbejde med Skat,” siger han.

Avisen.dk erfarer, at de danske myndigheder har adgang til informationer, der kan pege i retning af, at svenskerne årligt har gjort sig skyldige unddragelse af busmoms for mellem 20 og 40 millioner kroner.

Dokumentationen skulle blandt andet bestå af informationer, der afslører, hvor langt de svenske busselskaber har kørt i Danmark.

Skat skaffer kundelister

Skats vicedirektør Henrik Hedegaard Christensen oplyser til Avisen.dk, at Skat forsøger at skaffe kundelister fra rederiet Scandlines, der sejler busser fra mellem Helsingborg og Helsingør - og mellem Gøteborg og Frederikshavn.

Listerne kan afsløre, om busselskaberne har forsømt at angive moms, samt hvor meget.

Er der tale om momssvindel, kan det have stået på siden 1993, da man afskaffede grænsekontrollen og dermed registreringen af udenlandske bussers kørsel i Danmark. De registreringer brugte Skat til at opkræve moms.

Viceskattedirektøren, der endnu ikke har talt med bagmandspolitiet om anmeldelsen, erkender, at momsindtægterne siden 1993 er faldet drastisk.

"Det har vist sig, at et højt antal svenske busvognmænd ikke betaler moms, så vi arbejder i øjeblikket intensivt med kontrol ved bl.a. færgelejer - og ved hjælp af oplysning til vognmændene," siger han.

I sommeren 2010 stoppede Skat 166 udenlandske turistbusser. 116 busser af den havde ikke betalt den moms, de ifølge loven skulle.

Så Skat gik i gang med at surfe på nettet for at finde adresserne på hundredvis af svenske vognmænd, der modtog klar oplysning om reglerne.

Snyd fortsatte

"Efter vi har sendt dem brevet, har vi ved at stoppe busser desværre konstateret, at de stadig ikke har ladet sig momsregistrere eller betalt moms. Om det er snyd eller uvidenhed ved jeg ikke, men nogle har fået brev med krav om at betale," siger Henrik Hedegaard Christensen.

Han frygter dog, at det kan blive svært at bevise, at svenske vognmænd i årevis har unddraget sig busmoms.

Steen Bundgaard fra brancheorganisationen Danske Busvognmænd har holdt møder med skatteministeren og Skat om problemet.

"Det glæder mig, at Skat, Poul Andersen og andre folketingsmedlemmer arbejder for at stoppe denne åbenlyst uretfærdige konkurrence. Der foreligger god dokumentation for, at de svenske selskaber i en årrække haft en yderst lemfældig omgang med de danske momsregler," siger Steen Bundgaard.

Billedmateriale

I en kommende retssag kan Skat og bagmandspolitiet gøre anvendelse at et omfattende billedmateriale, som Danske Busvognmænd har indsamlet i bestræbelserne på at dokumentere svindel, der er til ulempe for danske vognmænd og deres ansatte.

Ifølge Danske Busvognmænd skulle et af de selskaber, der har undladt at betale den fornødne busmoms, være Sveriges største privatejede busselskab, Bergkvarabuss.

Men Bergkvarabuss' direktør Göran Mellström afviser i et skriftligt svar til Avisen.dk, at det skulle være tilfældet.

Han forklarer, at selskabet har været momsregistreret i Danmark siden 1997, og at selskabet har betalt moms siden.

Men han skriver, at der blandt EU-lande er uenighed om, hvordan et EU-direktiv skal tolkes; om det er rejseselskabet - eller det, busselskab, som rejseselskabet hyrer, der skal betale vejmoms.

Göran Mellström oplyser videre,at hans busselsskab i december i fjor blev kontaktet af Skat, der oplyste, at Skat definerer reglerne sådan, at det er busselskabet, altså Bergkvarabuss, der skal svare vejmoms på vegne af de rejselskaber, hans selskab kører - og har kørt for.

Bergkvarabuss oplyser, at selskabet har korrigeret momsindbetalinger med tilbagevirkende kraft, så der intet udestående er med danske skattemyndigheder.

Artiklen er opdateret den 14. januar kl. 19.00.