skatskatka
Skattestyrelsen indgik i foråret en aftale om tilbagebetaling med formodede skattesvindlere fra USA - nu viser det sig, at de fik stor rabat med aftalen. Foto: Niels Christian Vilmann / Scanpix

Skat indgik rabataftale med svindlere: "Stødende for retsfølelsen"

25. sep 2019, 21:37
De formodede svindlere har trukket mere end fire millarder kroner ud af den danske statskasse.

Skattestyrelsen har ladet bagmænd trække milliardudgifter til formodet svindel fra i tilbagebetalingen af over 4,1 milliarder kroner, som de trak ud af statskassen, skriver Politiken fredag.

LÆS OGSÅ: Jysk virksomhed lukker: Så mange mister jobbet

Da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) 29. maj, helt usædvanligt midt under valgkampen til Folketinget, indkaldte til pressemøde, kunne han fortælle om et gennembrud i sagen om påstået svindel med udbytteskat, som kostede den danske statskasse mindst 12,7 milliarder kroner. Et forlig, indgået i New York dagen før, ville skaffe 1,6 milliarder kroner tilbage i statskassen. Det var over halvdelen af de »cirka 2,9 milliarder kroner«, som modparterne i forliget uberettiget havde fået udbetalt af Skat, sagde ministeren dengang.

Hverken offentligheden eller Folketinget fik dog at vide, at det i forliget fremgår, at hovedmændene har trukket ikke 2,9 milliarder kroner, men mindst 4,1 milliarder kroner ud af Danmark under udbytteskandalen fra 2012 til 2015. Set i det lys er det kun lidt over en tredjedel af det samlede beløb, der med forliget leveres tilbage i statskassen.
Det viser den 51 sider lange og hemmeligstemplede forligsaftale, som Politiken sammen med TV 2, Süddeutsche Zeitung og det belgiske magasin Knack har fået adgang til.

Ud over de 4,1 milliarder kroner, som aldrig blev nævnt, hørte offentligheden heller ikke, at de stenrige bagmænd fik lov at fratrække de udgifter, de har haft i forbindelse med at snyde Skat. Blandt andet omkostningerne til rådgivning i at udfærdige anmodninger om refusion af udbytteskat – altså præcis det trick, der var så udspekuleret, at det tog flere år for de danske skattemyndigheder at indse.

Oplysningerne strider direkte imod, hvad eksempelvis Skattestyrelsens fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen sagde på pressemødet med ministeren, hvor direktøren sagde:
»Der er altså ikke givet noget form for rabat eller lignende i forbindelse med det her forlig«.

Ifølge juraprofessor Eva Smith er det »i høj grad stødende for retsfølelsen«, at bagmændene har fået lov at trække udgifterne fra, siger hun til Politiken