Babyer samler på stempler i passet

10. jun 2011
Inden for de seneste fem år er det blevet ekstremt populært at holde barsel med solhat og sand mellem tæerne, lyder det fra rejsebranchen. Mange benytter pausen fra arbejdsmarkedet til at realisere drømmerejsen

En måned på stranden i Thailand. På tværs af USA i autocamper. Eller smørbløde bøffer og rødvin på en fortovscafe i Buenos Aires.

Blandt nyfødte danskere er eksotiske stempler i passet ikke noget at prale af. Mange nybagte forældre bruger i dag deres barselsorlov til lange udlandsrejser.

Den danske rejsebranche bekræfter samstemmende, at efterspørgslen fra småbørnsfamilier på eksotiske rejsedestinationer er i kraftig stigning.

”For fem år siden så vi sjældent børn under to år i vores bestillinger. Men den nye forældregeneration har selv rejst hele deres ungdom og er trygge ved at rejse langt væk med helt små børn. Da jeg fløj til Thailand i januar, var der mindst 15 spædbørn med flyet,” fortæller Stig Elling, direktør i Star Tour.

Især strandene i Thailand virker som en magnet på småbørnsfamilierne, fortæller kommunikationsdirektør i Spies, Torben Andersen.

Men også Kilroy Travels og Jysk Rejsebureau, der er specialiseret i individuelle rygsækrejser, mærker barselsforældrenes store appetit på tropesol og eventyr.

”Vores sælgere mærker en stigende efterspørgsel på børnevenlige hoteller og aktiviteter på selv meget fjerne destinationer,” siger bureauchef Niels Amstrup fra Jysk Rejsebureau.

Generation ’Lonely Planet’ er blevet voksne, og fortsætter den livsstil, de har tillagt sig som unge, mener Lasse Gunstrup fra Kilroy Travels.

”Og barselsorloven er simpelt hen det break i karrieren, hvor to voksne kan finde tiden til at rejse langt væk,” vurderer han.

Ifølge Anette Therkelsen, der forsker i turisme og børnefamilier på Aalborg Universitet, skal nybagte forældre definere sig selv på ny. Og den yngre generation af rejsevante danskere betragter ikke på samme vis som tidligere børn som en begrænsning.

”Så for mange handler det nok også om at sende et signal om, at eventyret stadig lever, selv om der er bleer og babymos på menuen,” siger hun.

Barsel i udlandet

Ifølge Barselsloven er det tilladt at tage barselsdagspenge med, hvis man rejser i et andet land, eller hvis man under barselsorloven flytter til udlandet.

Man kan også modtage barselsdagpenge, hvis man arbejder i Danmark, men bor i et andet EU-land.

Arbejder man i et andet EU-land, men bor i Danmark, mister man retten til barselsdagpenge i Danmark.

Kilde: Borger.dk