Både rød og blå lover flere penge til lærerne

28. aug 2011
Både rød og blå blok vil bruge penge på at renovere skolerne, hvis de vinder valget. Det kan give bedre arbejdsmiljø for lærere.

Uanset om det bliver rød eller blå blok, der vinder det forestående folketingsvalg, er der lys forude for de tusindvis af skolelærere, der arbejder i støjhelvede til hverdag.

Som beskrevet på Avisen.dk viser nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at næsten tre ud af fire lærere oplever hyppige problemer med forstyrrende støj på arbejdet.

Men det vil både rød og blå blok rette op på som en del af deres vækstpakker.

Bedre arbejdsmiljø for lærere

Socialdemokraterne og SF lægger i deres 'Fair Løsning 2020' op til at fremrykke offentlige investeringer for 10 milliarder kroner, hvoraf en del skal gå til renovering af folkeskoler.

”Dermed kan vi endelig få forbedret arbejdsmiljøet for lærerne,” siger uddannelsesordfører Christine Antorini (S).

”Skolerne er nedslidte og mangler at blive renoveret. Det gælder også akustikken. Sådan har det været alt for længe,” siger hun.

Christine Antorini tilføjer, at investeringerne skal ske med det samme, hvis S og SF kommer til magten.

Investeringer i skoler

Venstre og Konservative vil med deres vækstpakke, 'Holdbar Vækst', fremrykke offentlige investeringer for 3,2 milliarder kroner.

Heraf skal halvdelen gå til kommunale investeringer som skoler og daginstitutioner.

”Det giver mulighed for at forbedre klasseværelserne imod støj,” siger Peter Juel Jensen (V), der er uddannelses- og arbejdsmiljøordfører.[pagebreak]
VK's plan er, at investeringerne skal fremrykkes til i år eller næste år.

Med kommuneaftalen for 2012 mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er det desuden allerede aftalt, at kommunerne skal investere mindst 7 milliarder kroner inden for dagtilbud, folkeskole og ældreområdet næste år.

V: Læreren skal sætte dagsordenen

Peter Juel Jensen, der selv er tidligere skolelærer og viceskoleinspektør, mener desuden, at det er op til lærerne selv at forbedre arbejdsmiljøet.

”Lærerne skal ikke finde sig i støj, der generer deres arbejdsmiljø. Det er dem, der skal sætte dagsordenen i klassen, og de har alle muligheder for at begrænse støjen,” siger han.

Han mener, at de nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er en god anledning for lærerne til at diskutere reglerne i klasseværelserne.

”Læreren skal simpelthen tilbageerobre sit eget kateder,” siger Peter Juel Jensen.

S vil skærpe loven

Ifølge Socialdemokraterne kan man forbedre støjhelvedet for lærerene ved at give mere magt til Dansk Center for Undervisningsmiljø.

”Vi vil skærpe loven om undervisningsmiljø, sådan at Dansk Center for Undervisningsmiljø får beføjelse til selv at besøge skoler for at se, om de lever op til loven. Når det ikke er tilfældet, skal de kunne pålægge skolerne at rette op på det,” siger Christine Antorini og understreger, at det ikke er muligt i dag.

Oppositionen ønsker desuden indføre en klassekvotient på 24 elever, hvilket ifølge Christine Antorini også vil forbedre arbejdsmiljøet for lærerne.