Avisen.dk tog til jobsamtale som spindoktor

27. nov 2011
Sundhedsministeriet erkender, at rekruttering af Astrid Krags spindoktor er tvivlsom

Er regeringens ansættelse af særlige rådgivere fup og fidus?

Det spørgsmål vil Avisen.dks politiske reporter undersøge. Jeg har søgt over 10 af de spin-stillinger, der på papiret var ledige. To ministerier indkaldte mig til samtale.

Det ene er Astrid Krags Sundhedsministerium:

Klokken er 14.00. Jeg sidder i receptionen og venter på den jobsamtale, jeg er blevet indkaldt til efter at have indsendt mit CV. Ministeren søger en spindoktor.

Jeg har sommerfugle i maven - det indrømmer jeg blankt - men jeg er mest nysgerrig efter at få at vide, om rekrutteringen af Astrid Krags personlige rådgiver er fup eller fakta.

I oktober bragte Avisen.dk en artikel, der sætter spørgsmålstegn ved regeringens ansættelse af særlige rådgivere.

Læs artikel: Ministre holder spin-ansøgere for nar

Dengang kritiserede Tim Knudsen, ekspert i offentlig forvaltning, de nye ministre for at være hykleriske.

Alvor eller bare for sjov?

Ifølge professoren fra Københavns Universitet er proceduren proforma, fordi de fleste ministre for længst har håndplukket de rådgivere, som de helst vil have.

Jeg har på forhånd researchet mig frem til, at Henrik Larsen fra SFs partiapparat er udpeget til at være midlertidig særlig rådgiver for Astrid Krag. Det er i hvert fald ham, der sætter sin underskrift på flere af ministeriets pressemeddelelser.

Før jeg når at kigge på mit armbåndsur, bliver jeg hentet af en ældre herre, der eskorterer mig til et lokale på øverste etage.

Samtale uden minister

I et ellers tomt lokale venter en kvindelige konsulent på mig. Hun giver mig hånden og beklager, at kontorchefen er forsinket. Jeg bliver budt et glas vand og siger ja tak.

Mens vi venter, small-talker vi om det ledige job. Lene Grith Zinglersen, der er HR-konsulent, forklarer, at 19 har søgt stillingen. Ministeriet har kaldt tre kandidater til samtale - heriblandt mig og den midlertidige spindoktor. [pagebreak]

Jeg spørger HR-konsulenten, om jeg får lov til at møde ministeren selv, når nu jeg skal være så tæt på hende, hvis det er mig, der får jobbet.

Lene Grith Zinglersen siger, at ministeren måske vil sidde med under en eventuel anden runde, men hendes svar falder ikke særligt prompte.

Lysår efter Larsen

Kontorchef for minister- og ledelsessekretariatet, Kristoffer Böttzauw, kommer ind i lokalet.

Han begynder øjeblikkeligt at fortælle om jobbet. Jeg spørger igen til ministerens deltagelse i udvælgelsen af den særlige rådgiver.

Kontorchefen forklarer, at han vil briefe ministeren om samtalerne. Kun hvis en kandidat er en stor stjerne, kommer han/hun til at møde Astrid Krag selv. Den midlertidige rådgiver derimod får ministeren for sig selv det meste af arbejdsdagen.

"Jeg må også være ærlig," siger Kristoffer Böttzauw og forklarer, at Henrik Larsen allerede bestrider stillingen - i hvert fald midlertidigt. Faktisk bøjer han i neon, at Henrik Larsen i kraft af sin midlertidige stilling er tættere på at få jobbet.

Under snakken fornemmer jeg, at de to andre kandidater - mig selv inklusiv - ligger ikke bare en my, men lysår efter Henrik Larsen. Jeg har knap tre års erfaring som politisk reporter, men det lader altså ikke til at være nok.[pagebreak]

To tilståelser

Da jeg får ordet, tilstår jeg og fortæller, hvad mit egentlige ærinde er.

På den anden side af bordet har de svært ved at skjule deres overraskelse. De smiler skævt og kigger på hinanden. Det ser ikke ud til, at de vil kyle mig ud af vinduet.

Pyha!

Faktisk får jeg lov til at blive og at interviewe dem. Under interviewet bekræfter kontorchefen blandt andet, at Astrid Krag har fået regeringens godkendelse af Henrik Larsen allerede i midten af oktober.

Han fortæller også, at han undrede sig over, at jeg havde skrevet en ansøgning.

"Jeg kunne jo se på dit CV, at du arbejder på Christiansborg for Avisen.dk, så jeg syntes, at det var underligt, at en med din erfaring søgte jobbet. Du af alle måtte jo være klar over, at det ikke er tilfældigt, hvem der bliver spindoktor," forklarer Kristoffer Böttzauw.

Ingen jordisk chance

Kontorchefen mener, at det er godt, at ministeriet følger reglerne, men erkender også, at det skal alle ministerier gøre.
"Det kunne jo være, at en stjerne faldt ned fra himlen, og sådan en skal jo have lov at glimte. Ministeriet og den nye regering er åbne over for overraskelser," siger Kristoffer Böttzauw.

[pagebreak]

Føler I jer ikke lidt fjollede?

"Nej, det gør vi ikke. Der er jo en chance for, at der rent faktisk kom en bedre kandidat," siger kontorchefen.

Er det ikke at holde ansøgerne for nar?

"Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ville blive chokeret den dag, ministeren udnævner Henrik Larsen til sin særlige rådgiver," siger Kristoffer Böttzauw, der har gavtyve-blikket på, uden at svare på mit spørgsmål.

Jeg takker for interviewet og cykler hjem på redaktionen. Hjemme igen fortæller jeg min chef, at han ikke behøver at være bekymret.

Der er nemlig ingen jordisk chance for, at jeg eller nogen anden end Henrik Larsen får jobbet som Astrid Krags spindoktor.

Ingen kommentarer

Avisen.dk har efter jobsamtalen forgæves forsøgt at få et interview med sundhedsministeren, fordi det i sidste ende er hendes ansvar og hendes spindoktor.

Det eneste, Avisen.dk har fået, er en mail fra kontorchefen.

"Da det er ministeriet, der er ansættelsesmyndighed, kan jeg ikke se, hvorfor ministeren eller Henrik Larsen skal deltage i et interview," skriver Kristoffer Böttzauw.