Autonome smadrer højreorienterets bil med sten

6. aug 2008
En sten på tolv kilo, en brosten og en flaske var våbnene, da tre autonome smadrede en bil, der tilhørte en højreorienteret. Det tog ti sekunder, og så hoppede de ind i en ventende bil. Alle fire er anholdt. Opdateret 21:05

Han var lige kørt hjem fra retsbygningen, og han troede ikke, nogen havde fulgt efter ham. Ved retten havde han sat sin ven af, der skulle vidne mod en autonom.

Den autonome havde øjensynligt forfulgt vennen gennem Botanisk Have i Århus, fordi den autonome troede vennen var nazist. Den autonome var anklaget for vold og brug af peberspray mod hans ven.

En halv time efter at han var steget ud af bilen ved sit hjem i Viby, ser han ud af vinduet i sit hus. En nyere, lidt større personbil ruller op ved siden af hans parkerede bil. Klokken var cirka 11.

Faktisk var det ikke en gang hans egen bil, men en han havde lånt for at kunne bringe vennen sikkert frem og tilbage til retsbygningen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Iklædt sorte hættetrøjer

Ud af personbilen hopper tre autonome typer med sorte hættetrøjer. De begynder at hamre løs på bilen med sten og flasker. Han forsøger febrilsk at finde sin mobil frem, så han kan tage nogle billeder af hærværksmændene.

Det lykkes ikke. Det tager gerningsmændene 10 sekunder at ødelægge bilen, hvorefter de løber rundt om hjørnet, og hen til deres ventende bil og chauffør.

Da han kommer ud på gaden ser han glasskår ligger på asfalten. De har smadret forruden og sideruden i højre fordør. Her lå gerningsmændenes våben også. En brosten, en flaske og en sten, han vurderer vejer 12 kilo.

- Jeg blev rystet over, at de plejer at have et kodeks om, at de ikke angriber folk på hjemmeadresserne. Men jeg blev sgu hidsig over det, fortæller han til avisen.dk

Fire anholdt

Politet bekræfter at de har anholdt fire formodede gerningsmænd:

- De sad simpelthen i flugtbilen på baggrund af vidneudsagn. Vi fandt dem cirka en time efter gerningsøjeblikket. Indtil videre er vi ved at afhøre dem, og så vil vi lave en juridisk vurdering i morgen, fortæller politiinspektør ved Østjyllands Politi Morten Anker Jensen.

- Jeg vil ikke sige noget om, hvordan de forholder sig, eller hvad de forklarer hver i sær, men vi holder dem til i morgen. Om de kommer i grundlovsforhør vil nattens afhøringer afsløre.

Da hans ven skulle forlade retsbygningen efter at have vidnet, kunne den smadrede bil af naturlige årsager ikke hente ham. I stedet blev han eskorteret væk af politiet, da der stod 50-60 autonome ude foran retsbygningen.

Vidnet beskriver sig selv som højreorienteret men absolut ikke aktivist. Han vil ikke stå frem med navn af frygt for yderligere overfald, men hans identitet er redaktionen bekendt.

faktaboks