Auditører skal undersøge feltpræst

18. jan 2012
Forsvarets Auditørkorps sætter en undersøgelse i gang for at afdække dansk feltpræsts deltagelse i krigen i Afghanistan.

Forsvarets Auditørkorps går nu ind i sagen om feltpræst Victor Greve.

Det sker efter Avisen.dks afsløring af, at feltpræsten har deltaget aktivt i krigshandlinger i Afghanistan i 2010.

Med automatvåben og håndgranater har han været med til at forsvare en dansk militærlejr. Desuden har han deltaget aktivt i en offensiv mod Taliban.

Flere juridiske eksperter vurderer, at det er et klokkeklart brud på Krigens Love.

Læs om feltpræstens hjemmelavede bombe her

"Vi kan ikke kommentere sagen om feltpræsten, fordi vi på baggrund af Avisen.dks oplysninger har iværksat en undersøgelse. Vi kan først sige noget i det øjeblik, at undersøgelsen er færdig," siger Peter Rask, der er auditør i København.

Fortæller det hele i dagbogen

Victor Greve beskriver sine handlingerne i en dagbog, som han har givet Avisen.dk lov til at se. Med feltpræstens aktive deltagelse i krigen i Afghanistan, kan han bringe andres sikkerhed i fare, frygter Røde Kors.

Læs hvad kirkeministeren mener her

Både Institut for Menneskerettigheder, biskoppen i Københavns Stift og Røde Kors mener, at feltpræsten er ikke-soldat og derfor begår brud på Genève Konventionen, når han indgår i fjendtligheder i den krigshærgede Helmand Provins.

Klar om en måned

Læs hele historien her

Auditørkorpset forventer at have en konklusion på undersøgelsen af feltpræsten om knap en måned. Hvis auditørerne finder juridisk grundlag for det, kan de rejse en sigtelse mod feltpræsten.

Victor Greve har afvist at kommentere sagen overfor Avisen.dk.

Auditørkorpset

Auditørkorpset er en uafhængig myndighed under Forsvarsministeriet.

Det er auditørernes opgave at efterforske tilfælde, hvori danske soldater kan have brudt den militære straffelov eller internationale konventioner.