AU PAIR ER DET FAIR?: Au pairpiger får flere aborter

5. jul 2010
Ønsket om en dansk mand kan få alvorlige konsekvenser for filippinske kvinder, der føler sig tvunget til aborter for ikke at blive udvist.

Ønsket om en dansk ægtemand kan få dramatiske konsekvenser for filippinske au pair-kvinder i Danmark. De filippinske kvinder er overrepræsenterede i statistikkerne over sene aborter i Danmark.

Mange au pairer drømmer om varigt ophold i Danmark ved at blive dansk gift, viser en ny undersøgelse udført af Avisen.dk og Ugebrevet A4. Men nogle filippinske au pair-kvinder tror fejlagtigt, at samleje med en dansk mand er ensbetydende med, at manden ønsker ægteskab.

"De kommer fra en kultur, hvor det er normalt, at hvis de går i seng med en mand, så har de fundet en ægtemand, som vil forsørge dem", siger Hans Henrik Lund, der er leder af Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT).

Organisationen har kontakt til størstedelen af de filippinske au pair-kvinder i Danmark - herunder mange, der ønsker hjælp til, hvor de kan få aborter.

Når de som ugifte bliver gravide, føler de sig tvunget til at få aborter, for ellers kan de blive udvist til en usikker tilværelse i Filippinerne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Kvinderne kan slet ikke forene sig med tanken om, at manden ikke vil kende sig ved dem - og barnet," siger Hans Henrik Lund.

Tre sene aborter i juni

Ofte får filippinerne såkaldt sene aborter efter 12. graviditetsuge, hvor grænsen normalt går.

Den seneste opgørelse fra Abortsamrådet fra Region Hovedstaden viser, at hver 20. af de kvinder, der fik foretaget sene aborter, var filippiner. Og alene i juni i år godkendte abortsamrådet, at tre filippinske au pair-kvinder kunne få sene aborter.

Det svarer til 10 procent af de i alt 30 tilladelser om sene aborter, der blev givet i den måned.

Statistikkerne afslører altså, at filippinerne er kraftigt overrepræsenteret i forhold til befolkningens sammensætning.

Udvisning til usikkerhed

Socialrådgiver Mette Lise Petersen fra Abortsamrådet for Region Hovedstaden taler med de kvinder, der ansøger om at få sene aborter.

"Der er en meget udsat gruppe af unge filippinske kvinder, der har et meget lille kendskab til prævention. De skjuler deres graviditet for værtsfamilierne, for de ved, at hvis de får et barn, bliver au-pair-kontrakten annulleret, hvorefter opholdstilladelsen bliver ophævet, hvilket medfører udvisning til en usikker tilværelse," siger hun.

Hun siger, at de filippinske kvinder har store udfordringer med at skjule graviditeten for værtsfamilierne. Og når aborten skal finde sted, får de også forklaringsproblemer, fordi kvinderne skal finde på en undskyldning for at ikke at møde på arbejde det døgn, de er indlagt.

"Skammer sig"

"Det er ofte bly og kristne kvinder, der er meget ulykkelige, bange for at blive sendt hjem, hvor omverden ikke længere vil anse dem som ordentlige piger, så de skammer sig over deres graviditet," siger Mette Lise Petersen.

De gravide filippinske kvinder, hun har talt med, har ringe sociale forhold. De har dårlig økonomi, et ringe socialt netværk, de har ikke har en selvstændig bolig - og føder de, bliver de udvist. Derfor har de fået godkendt at få en sen abort.

"Familien i hjemlandet må heller ikke få kendskab til graviditeten. Seksualitet virker lidt tabuiseret, de har svært ved at tale om det. De har ofte ikke turdet involvere andre i den situation, de er kommet i," forklarer Mette Lise Petersen.

skjultitel

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.

  • De får 51 kr. i timen.
  • Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
  • 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Deltag på Facebook

Læs alle artiklerne om Au Pair