Ateisme skal på skoleskemaet

18. aug 2008
Religionsundervisningen i Folkeskolen mangler at forholde sig til fraværet af Gud, mener Ateistisk Selskab. Men kritikken er forfejlet, siger formanden for regeringens udvalg for kristendomskundskab

Kristendomsundervisningen beskæftiger sig for meget med den kristne gud og for lidt med gudløshed. Sådan lyder kritikken fra Ateistisk Selskab, der nu tilbyder undervisningsmateriale og foredragsholdere til landets religionslærere.

»Det hedder ikke kristendomsundervisning for sjov. Sådan som undervisningen er sat sammen ved lov i dag, svarer det til kun at undervise i stalinisme i samfundsfag,« siger næstformand i Ateistisk Selskab, Jonathan Szpirt.

Kristen reklame

Ifølge Jonathan Szpirt viser forskellige undersøgelser, at mellem 20 og 40 procent af danskerne ikke tror på nogen gud. Det skal undervisningen i folkeskolen afspejle, mener han.

»Jeg har i min skoletid selv oplevet forkyndelsen og reklamen for Folkekirken. Men et uddannelsessystems forbandede pligt er at videregive viden og ikke tro,« fortsætter Jonathan Szpirt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Til eksamen i ateisme

Sognepræst og ph.d. Kathrine Lilleør var formand for regeringens Kristendomskundskabsudvalg, som netop har afsluttet sit arbejde. Hun mener, at Ateistisk Selskabs initiativ er omsonst.

»Der er i Kristendomsundervisningen et kundskabsområde, som hedder livsfilosofi og etik. Her er lærerne forpligtet til at oplyse om andre trosretninger end de gængse. Ateisme kan ikke undgås at blive diskuteret, men det har Ateistisk Selskab bare ikke opdaget,« siger Kathrine Lilleør.

Udvalget blev nedsat i forbindelse med, at kristendomsundervisning er blevet et eksamensfag. Kathrine Lilleør siger, at der intet er til hinder for at blive eksamineret i ateisme.

Ateistisk Selskab påpeger, at det er fordelingen af emner i faget, den er gal med.

»Når op mod 40 procent af befolkningen ikke tror på guder, er der tale om en massiv favorisering af kristendommen. Faget burde af samme grund hedde Filosofi og livsanskuelser,« siger Jonathan Szpirt.

faktaboks