Cathrine Ertmann begyndte at investere i aktier sidste forår. Hun gør det for at tage ansvar for sin egen pension og økonomi og for at skubbe verden i den rigtige retning. Foto: Privatfoto.

Cathrine sparer op til pensionen med aktier: 'En megafed måde at tage ansvar på'

18. jul 2020, 08:00
Sidste forår sprang freelance-fotograf Cathrine Ertmann ud som selvudlært aktiehandler. Hun tager ikke bare ansvar for sin egen økonomi og pensionsopsparing, men også for at skubbe verden i den rette retning, mener hun.

Det var ikke noget, hun gik og tænkte over. Det der med at lægge penge til side til pensionen.

Som andre selvstændige var Cathrine Ertmann i mange år et skarn til at lægge penge til side til sin pension. 

- Vi lærer ikke i skolen eller på gymnasiet, at vi skal huske at lave en pensionsopsparing. Vores samfund er jo gammeldags på den måde, siger hun.

LÆS OGSÅ: Din ferie gik ad helvede til, men fortæller du din kollega sandheden?

Hun er 37 år og bor i Hammer Bakker 10 kilometer nord for Aalborg sammen med sin kæreste, der også er selvstændig.

Det var ham, der plantede ideen om at spare op til pensionen via aktieinvesteringer i Cathrine Ertmanns hoved.

- Min kæreste begyndte at interessere sig for aktier, og jeg blev nysgerrig på det og fandt ud af, at der fandtes Facebook-grupper som Ophelia Invest og Moneypenny - Kvinder som investerer, hvor kvinder bød ind med deres erfaring, input og syn på investeringer, siger Cathrine Ertmann.

Derinde fandt hun ud af, at man ikke behøver at have mange penge for at gå i gang. Hun fandt også et fællesskab, hun ikke anede eksisterede.

Ingen dumme spørgsmål

- Der er stærke typer derinde, som har meget at lære fra sig. Man udveksler viden, der er en åbenhed, og ingen mener, man kan stille dumme spørgsmål. 

Det var et godt udgangspunkt for Cathrine Ertmann.

- Jeg vidste ingenting. Men så startede jeg og lærte af mine fejl.

Hun købte sin første aktie den 15. april 2019.

- En jævnaldrende kvinde, som jeg har sparret meget med, anbefalede mig blandt andet en software-aktie, der hedder Cbrain, som lød fed, da jeg læste om den.

Hun købte den til kurs 36, og i de følgende dage gik hun hver dag ind og holdt øje med aktien. Da kursen faldt til 33 efter to uger, fik hun for første gang fornemmelsen af at miste penge.

- Jeg reagerede i affekt og skyndte mig at sælge, fordi jeg ikke forstod, hvordan et marked normalt fungerer og udvikler sig i løbet af en uge, siger hun.

Det var gode lærepenge.

- Jeg er og bliver nok aldrig en slem kapitalist, men jeg vil gerne have, at mine penge arbejder for mig, mens jeg investerer dem i ting, der samtidig giver mig mulighed for at tage et grønt ansvar, skubbe på for ligestilling eller være støtte for en branche eller en teknologi, jeg tror på.
Cathrine Ertmann, selvstændig fotograf

- Hvis jeg havde beholdt aktien, ville jeg have tjent på den, for den steg med mange procent i løbet af efteråret. Men uden den erfaring ville jeg ikke være klædt så godt på til at håndtere coronakrisen, siger hun.

Cathrine Ertmann har ikke ligefrem fået aktieinvesteringer ind med modermælken.

- Jeg er fuldstændig grøn, når det kommer til aktieinvesteringer og kommer ikke fra en familie, der er interesseret i det. Jeg er sproglig student og arbejder i et kreativt erhverv.

Det kom bag på mange i hendes omgangskreds, at en kvinde som hende kunne finde på at gå ind i aktiehandel.

- Men alle synes, det er super spændende og mange spørger mig til råds. Men jeg giver kun råd med det forbehold, at jeg er ny og stadig har meget at lære, siger hun.

Fire aktier som Cathrine Ertmann investerer i

Virksomheden Minesto, som er svensk og producerer energi ud af havstrømme og tidevand. 

- Det er en ret lille aktie, som jeg har fulgt og har investeret i, fordi den er grøn og spændende, og fordi verden har brug for det, virksomheden laver.

Virksomheden Nel Hydrogen, som er norsk og udvikler brintteknologi til biler.

Virksomheden CELLINK, som blandt andet udvikler 3D-print af organer.

- Den aktie har jeg været glad for. Jeg har haft den fra starten, og da den faldt i marts måned, købte jeg ekstra op i den.

Virksomheden ExpreS2ion Biotechnologies, som er svensk og arbejder på at udvikle en covid19-vaccine.

- Der har været et kapløb om, hvem der først kunne komme med en vaccine, og på grund af den intense stemning har nogle af aktierne taget vilde spring. Jeg købte ExpreS2ion i slutningen af februar til kurs 8, og den er siden steget med godt 600 procent. Sådan en aktie er lidt af en lottokupon, og den har jeg hentet overskud hjem på undervejs. 

At være aktiehandler er ikke det samme som at være hasardspiller, mener Cathrine Ertmann. I hvert fald ikke i den udgave, hun sværger til.

- Du skal finde ud af, hvor meget is du har i maven. Start med at investere 500 kroner om måneden og mærk efter, hvordan du har det med at risikere at miste dem og at investere i virksomheder, du ikke ved ret meget om. Holder det dig vågen om natten?, siger hun. 

Cathrine Ertmann kommer fra det, hun selv betegner som 'et arbejderhjem'. Hendes mor var journalist og socialrådgiver, og hendes far var ansat i en fagforening. 

Hendes motivation for at gå ind i aktiehandel var dels at få sine penge til at vokse i stedet for at lade dem stå på en konto i banken og lade dem miste deres værdi. Men også at skubbe til de tendenser og retninger hun tror på i samfundet.

Tager ansvar

- Jeg er og bliver nok aldrig en slem kapitalist, men jeg vil gerne have, at mine penge arbejder for mig, mens jeg investerer dem i ting, der samtidig giver mig mulighed for at tage et grønt ansvar, skubbe på for ligestilling eller være støtte for en branche eller en teknologi, jeg tror på, siger Cathrine Ertmann.

For Cathrine Ertmann er aktiehandel altså ikke bare aktiehandel.

- Hvis man interesserer sig for politik, er aktiehandel en mega fed måde at tage ansvar på, siger hun.

Der findes ingen klimaskadelige virksomheder i Cathrine Ertmanns egen aktieportfolio, og foreløbigt er hendes portefølje 'ret puritansk'.

Men hun kan ikke udelukke, at hun en dag investerer i et aktieindeks (en samling af forskellige aktier som fx. C20-indekset i Danmark, red.), hvor hun møder en olieaktie eller andet, som hun principielt ikke ønsker at investere i. 

For hende handler det om at investere i virksomheder, der tager arsvar for miljø, social forhold og god selskabsledelse.

- Men selvfølgelig kan der dukke et spændende aktieindeks op, der ikke lever fuldkommen op til mine krav, og så er det også ok. Det er et spørgsmål om at finde en balance, jeg har det godt med, siger hun. 

En slags grøn kompromisløshed kombineret med en økonomisk pragmatisme som kan tjene som et vink med en vognstang til landets pensionsselskaber, der i årevis har nægtet at afvikle milliardinvesteringer i blandt andet fossile energiselskaber med den begrundelse, at selskaberne først og fremmest er sat i verden for at tjene flest mulige penge til deres pensionsopsparere.

Ikke mindst fordi Cathrine Ertmanns efter blot et år har skabt et afkast af sine investeringer på over 100 procent.

- Da jeg fortalte min kæreste det, kiggede han på mig og sagde: hvad fanden har du lavet? Jeg klarede mig meget bedre end ham, siger hun.

Køn spiller en rolle

Hun er ikke meget for at tilskrive sit køn alt for stor betydning, når hun skal forklare, hvorfor hun - og ikke kæresten - har så stor succes på aktiemarkedet. Og så alligevel.

De få gange, Cathrine Ertmann har besøgt de større investeringsgrupper på Facebook, som hendes kæreste bruger, har hun haft en anden oplevelse end i de kvinde-fora, hun kender.

- Jeg er der aldrig særligt længe, fordi det føles lidt som en boksearena. Man føler, man skal være mere på vagt, og man får fornemmelsen af at kunne sige noget dumt derinde. Folk slår sig lidt for meget på brystet, siger hun. 

Jeg tror, min succes skyldes, at jeg ikke har været bange for at virke dum i de kvinde-investeringsfora, som jeg følger, og jeg tror, der er en snert af noget fælles ansvar og noget søstersolidaritet i, at vi hjælper hinanden
Cathrine Ertmann, selvstændig fotograf

Den oplevelse har hun aldrig haft, når hun besøger Facebook-grupperne Ophelia Invest og Moneypenny.

- Jeg tror, min succes skyldes, at jeg ikke har været bange for at virke dum i de kvinde-investeringsfora, som jeg følger, og jeg tror, der er en snert af noget fælles ansvar og noget søstersolidaritet i, at vi hjælper hinanden, siger hun.

Det kunne lyde som en ny kønskamp anno 2020 på aktiemarkederne, men sådan ser Cathrine Ertmann det ikke. 

- Det handler ikke om hardcore feminisme, men om at vi kan skabe et rum, hvor vi er relativt nye, og hvor det er ok at stille forkerte spørgsmål, siger hun.

- Man skal huske på, at aktiehandel er nyt for kvinder, og at det er nyt for os, at vi skal få penge til at vokse og forvalte dem. Vi skal jo ikke længere tilbage end til 50 år siden, før pengene og lønnen var mændenes, mens vi kvinder fik lommepenge for at passe hjemmet. 

Stadig nybegynder

Trods sine flotte resultater føler Cathrine Ertmann sig stadig som en nybegynder, og hun følger fortsat kvinde-investeringsnetværket Moneypenny for at få gode investeringsråd. 

At blive god til at investere kræver ikke særligt mange penge, men det kræver tid og interesse.

- Du skal blot oprette en konto og indsætte 500 kroner, og så skal du have lyst til at lære noget om aktiehandel. Nogle dage bruger jeg ti minutter på det, andre dage tre timer. Det er meget forskelligt, siger hun.

I dag betegner Cathrine Ertmann sig selv som en langsigtet investor. Hun har 13 udvalgte aktier i sin egen portfolio og investerer derudover i tre forskellige aktieindeks med en lav risikoprofil.

Siden coronakrisens begyndelsen i marts måned har hendes aktier været "særdeles røde".

Men hun holder fast.

- Mit princip er: 'Sid stille, når båden rokker, lad være med at padle i land, når uvejret rammer, og lad være med at gå i panik'.

Her spiller hendes køn også en rolle, mener hun.

- Jeg tror, kvinder er bedre til at holde på roen end mænd. Der er ikke det der testosteronbrag - 'fleet or fight'. Kvinder er måske bedre til at lade være med at reagere, hver gang der opstår en potentiel farlig situation. Vi trækker vejret, holder fast og kigger på statistikken, siger hun.

Mistede besindelsen

Men Cathrine Ertmann har også måttet erkende, at selv en nordjysk kvinde som hende med fødderne godt placeret i skovmulden kan miste besindelsen, når først hun har smagt sødmen fra hurtig profit.

- Jeg har haft én oplevelse, der gjorde ondt, siger hun.

Da coronakrisen ramte danske og internationale aktiemarkeder, mistede aktier over hele verden værdi, og der satsede Cathrine Ertmann en pose penge på, at Teslas aktie ville falde. Det gjorde den, og hun tjente 4.000 kroner på en dag.

- Der kunne jeg godt mærke testosteronen i kroppen. Den der overstadighed, blodrusen, overmodet, siger hun.

Dagen efter lavede Cathrine Ertmann samme investering, og så sagde det "kapuff".

På en dag mistede hun de 4.000 kroner plus yderligere 2.000 kroner.

- Det var vanvittigt nemme penge, og jeg glemte at bevare roen og overblikket og tænke rationelt. Der er jo masser af faktorer, der spiller ind på en aktiesværdi udover udbud og efterspørgsel. Her skete der bare det, at markedet gik den anden vej.

Den slags risici har Cathrine Ertmann ikke planer om at løbe igen, men endnu engang fik hun en vigtig lærestreg. Et tiltrængt rap over nallerne.

Ingen nemme omveje

Lektionen var en påmindelse om, at der ikke findes nemme omveje til at blive det, Cathrine Ertmann gerne vil være: En dygtig og bæredygtig aktiehandler.  

- Du skal bruge den tid på det, som ansatte i en bank eller pensionsselskab ellers ville skulle bruge på det for dig. Det er ikke en lineær læringskurve.  Man fanger noget her, og så giver det der ovre pludselig mening, og man skal bruge tid på at finde ud af en hel masse om de virksomheder, man kigger på, siger hun.

For nylig spurgte hun sin far, hvad han synes om, at hun er begyndt at spare op til sin pension ved at investere i aktier.

Det, synes han, er en god idé.

Cathrine Ertmanns mor døde af sygdom for tre år siden. 

- Men jeg tror, hun ville have været stolt af mig.