Da smeden Simon Skikkild for 15 år siden skulle vise en lærling på sit værksted, hvordan man bøjede varmt jern med en stor muggert, havde han ingen anelse om, at det ville blive hans sidste gerning som pladesmed. 

Men øvelsen gik galt, og da Simon Skikkild ramte jernet med hammeren, trak det tunge værktøj hans håndled med rundt og brækkede de fleste knogler i hans højre håndled.

LÆS OGSÅ: Advokat advarer om nedsmeltning i arbejdsskadesystemet: Den eneste, der får noget ud af det, er min lønkonto

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

Det voldsomme træk fra hammeren knuste også en række små, men vigtige, knogler i hans hånd, og efter en årrække fik han lægernes dom. Den lød på, at han aldrig igen ville kunne bruge hånden til fysisk hårdt arbejde.

- Jeg kunne godt mærke, at noget var helt galt. Men jeg havde hele tiden håbet, at jeg en dag ville kunne vende tilbage til mit job, fortæller 39-årige Simon Skikkild til A4 Arbejdsliv. 

Trynet af systemet

Simon Skikkild meldte kort efter episoden med hammeren ulykken til myndighederne som en arbejdsskade. Han håbede, at han hurtigt ville kunne bruge en eventuel erstatning til at komme videre med sit liv. 

Men da sagen havnede i arbejdsskademyndighedernes hænder, startede et kapitel af Simon Skikkilds liv, som han selv betegner som 'fuldstændig vanvittigt'. Årelang sagsbehandling, ventetider og krav til dokumentation af skaden har gjort, at han i dag 15 år senere stadig venter på at få udbetalt den sidste del af sin erstatning fra ulykken.

I mellemtiden har han forsøgt at få arbejde indenfor andre brancher, men skaden i hånden har gjort det umuligt. 

I starten af forløbet forsøgte Simon Skikkild at føre sin arbejdsskadesag selv, men det viste sig hurtigt at være en dårlig idé. De store mængder papirarbejde gjorde det svært for ham at overskue sagen. 

Jeg føler mig til grin, og jeg føler mig ærligt talt pisset på
Simon Skikkild, smed

- Jeg skulle aldrig have forsøgt at ordne tingene selv. Det er helt sikkert. Man bliver kørt over og trynet af et system, der er umuligt at forstå som almindelig borger, fortæller Simon Skikkild. 

Føler sig pisset på

Efter otte års venten kastede Simon Skikkild i 2012 håndklædet i ringen og søgte hjælp hos en advokat. Håbet var, at det kunne sætte fart i behandlingen af hans sag. 

Der skulle dog gå yderligere syv år, før han fik myndighedernes ord for, at han havde krav på økonomisk kompensation for den ulykke, der havde gjort ham ude af stand til at passe et arbejde. 

Men selvom Simon Skikkild i august sidste år fik et brev fra Ankestyrelsen, hvor det stod klart, at han var berettiget til en erstatning på 675.000 kroner og en månedlig udbetaling på knap 2.000 kroner, skulle der alligevel gå lang tid, før han så noget til pengene. 

Da Ankestyrelsen sendte afgørelsen til Arbejdsmarkedets Erhvervsikring, der er ansvarlig for at behandle og beregne størrelsen på erstatninger i arbejdsskadesager, strandede dokumentet nemlig i en uovervåget email-indbakke. 

A4 Arbejdsliv kan i dag afsløre, at i alt 186 afgørelser i arbejdsskadesager er havnet i samme uovervågede mail-postkasse. 

LÆS OGSÅ: Styrelse glemte hundredvis af sager om arbejdsskader: Borgere måtte vente på erstatning i månedsvis

Fejlen har stået på fra februar til december måned sidste år, og dermed har næsten 200 borgere potentielt set ventet i op til ti måneder på at få afgjort deres arbejdsskadesag. 

For Simon Skikkild betød it-fejlen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, at han måtte vente yderligere fire måneder på at få udbetalt sin erstatning. 

-  Jeg har mistet alt, mens jeg har ventet på det her, og nu troede jeg, at jeg endelig kunne komme videre. Så jeg føler mig til grin, og jeg føler mig ærligt talt pisset på. fortæller Simon Skikkild. 

- Den her erstatning er måske kun småpenge i nogles øjne, men for mig var det forskellen på, om jeg havde råd til at købe julegaver til mine børn eller ej, uddyber han. 

Fortryder at jeg ikke sagde ja

Selvom Simon Skikkild i dag har fået erstatning for sin arbejdsulykke, er hans mellemværende med arbejdsskademyndighederne dog ikke helt slut.

For få dage siden fik han at vide, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring stadig mangler at tage stilling til en række lægelige oplysninger, som kan have betydning for størrelsen af Simon Skikkilds endelige erstatning. Derfor er datoen for, hvornår myndighederne kan sætte det endelige punktum i hans sag, blevet udskudt fra marts til september i år. 

Der er tale om en lægejournal på 26 sider, og man kan jo undre sig over, at det kan tage myndighederne seks måneder at læse sådan et dokument
Leif Donbæk, advokat

Ifølge Leif Donbæk, der som advokat med speciale i person- og arbejdsskaderet har ført Simon Skikkilds sag, er den seneste forsinkelse et trist, men sigende billede på myndighedernes ageren i sagen om den 39-årige smeds arbejdsulykke.

- Der er tale om en lægejournal på 26 sider, og man kan jo undre sig over, at det kan tage myndighederne seks måneder at læse sådan et dokument. Men der er i det hele taget meget få pæne ting at sige om den indsats, som arbejdsskadesystemet har lagt for dagen i min klients sag, siger Leif Donbæk til A4 Arbejdsliv. 

Selvom det årelange juridiske slagsmål er endt med, at Simon Skikkild har fået sin erstatning, ærgrer den 39-årige smed sig alligevel over, at han ikke sagde ja til et særligt tilbud, som kommunen gav ham kort efter, at han kom til skade på jobbet.

- De opfordrede mig til at søge førtidspension. Men jeg takkede nej, for jeg var jo ung og overbevist om, at jeg skulle ud og give den gas på arbejdsmarkedet igen. I dag fortryder jeg, at jeg ikke sagde ja, for det havde da i det mindste sparet mig for alt det her bøvl.