Arbejdstilsynet freder Daisys slotte

21. okt 2011
I 2009 måtte Arbejdstilsynet udstede tre straksforbud på Gråsten Slot. Slottet er det eneste, som tilsynet kontrollerer.

Arbejdstilsynet dukker aldrig op på uanmeldt besøg på de seks slotte og det ene skib, som Dronning Margrethe ejer privat.

Dronningen kan altså i teorien sløse med det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø, uden at nogen løfter en pegefinger.

I øjeblikket har Hendes Majestæt ansvaret for cirka 130 medarbejdere på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot, Sorgenfri Slot, Eremitageslottet, Schackenborg Slot og Kongeskibet Dannebrog.

Fredhellig dronning

At Hendes Kongelige Højhed ikke risikerer at blive knaldet af Arbejdstilsynet skyldes ordlyden i Grundlovens paragraf 13.

Her står der, at Danmarks regent er 'ansvarsfri' og 'fredhellig'. Med andre ord: Daisy kan ikke politianmeldes og retsforfølges, hvis hun bryder loven.

Derfor giver det ikke mening at holde øje med arbejdsmiljøet for dronningens ansatte, siger Arbejdstilsynet.

"Hendes Majestæt har særstatus, og derfor vil det være meningsløst at tage på kontrolbesøg på for eksempel Amalienborg," forklarer Jens Klug Albertsen, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Bank bare på slotsporten

Arbejdstilsynet betragter flertallet af slottene som dronningens private husholdninger, og de er ikke underlagt myndighedernes kontrol.

Men myndighederne er velkomne til at banke på de tunge slotsdøre, lyder invitationen fra hoffets økonomichef Søren W. Kruse, der også er formand for hoffets arbejdsmiljøudvalg.

"Vi har intet at skjule. Det ville være forkert at sige, at vi aldrig begår fejl, men vi er ekstra omhyggelige, fordi Kongehuset bør være en rollemodel. Vi bruger meget tid og mange kræfter på at sørge for et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø," fortæller han.

Straks-påbud på Gråsten Slot

Men sådan ser virkeligheden nu ikke altid ud.

Det eneste aktive slot, som staten ejer, er Gråsten Slot. Slottet bliver bestyret af Slots- og Ejendomsstyrelsen, og medarbejderne uden og inden for slottets mure er derfor beskyttet af arbejdsmiljøloven.

På Gråsten Slot var den senest gal med arbejdsmiljøet i 2009, da Arbejdstilsynet kiggede forbi.

I sommeren 2009 fik Slots- og Ejendomsstyrelsen, der bestyrer det stats-ejede slot, ikke mindre end tre påbud om øjeblikkeligt at stoppe tunge løft, fordi medarbejderne risikerede fysiske skader.

Det viser en aktindsigt i korrespondancen mellem styrelsen og tilsynsmyndighederne, som Avisen.dk har fået.

De tre såkaldte 'straks-påbud', har Gråsten Slot fået, fordi gartnerne har løftet 80-kilo-tunge havekrukker, en 120-kilo-tung musling af sten og et 200-kilo-tungt grillbord næsten uden hjælpemidler.

Ærgerlig sag

De tunge løft "kan indebære risiko for skader på især lænderyg, arme, skuldre og nakke," skriver Arbejdstilsynet.

Slotsgartneren, der er styrelsens lokale repræsentant, beklager, at han ikke har været bedre til at passe på sine medarbejdere, når de har ryddet op i haven og rengjort slottets swimmingpool.

"Vi er da ærgerlige over påtalerne i 2009, og der er ikke andet at sige til det, end at det var nogle forhold, vi ikke var opmærksomme på. Til gengæld fik vi så lejlighed til at bringe tingene i orden (...)", skriver slotsgartneren i Gråsten Slotshave, Christian Ticheler Søborg, i en mail til Avisen.dk.

Kongehuset vil ikke kommentere sagen fra Gråsten Slot, som man ikke kender i detaljer.

Hoffet: Vi har det hele

Men helt generelt følger hoffet myndighedernes regler til punkt og prikke, understreger dronningens økonomichef:

"Vi følger de regler, der er udstukket for at drive en god arbejdsplads. Vi har et arbejdsmiljøudvalg, vi laver arbejdspladsvurderinger, og Kongehuset har både en arbejdsskadeforsikring og en sundhedsforsikring," siger Søren W. Kruse.