Arbejdspladser er fulde af skidtsnak

28. maj 2011, 22:45
Hver tredje hører ofte kollegaerne tale dårligt om hinanden. Det viser en rundspørge lavet for Avisen.dk

Du skal ikke regne med, at det er roser, dine kolleger lader regne ned over dig, når du vender ryggen til. Danskerne vælter gerne hele møgdyngen ud, når snakken går på kollegerne.

Det viser en rundspørge lavet af Wilke for Avisen.dk blandt 340 repræsentativt udvalgte personer.

Mere end hver tredje hører ofte eller meget ofte kollegerne tale dårligt om de andre. 65 procent hører sjældent skidtsnakkeri, mens kun tre ud af 100 siger, det aldrig sker.

Skidtsnakkeriet undrer ikke Annie Høgh, lektor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet. Hun har forsket i sladder og mobning.

”Det er meget almindeligt, og folk ved det godt. I en undersøgelse, vi lavede, svarede 18 procent af kvinderne og 23 procent af mændene, at deres kolleger af og til taler dårligt om dem bag deres ryg,” siger Annie Høgh.

Hendes forskning viser, at en vis grad af sladder faktisk kan være positivt på arbejdspladsen, fordi man formidler information og det giver socialt sammenhold.

Skidtsnakkeriet er der derimod intet godt ved, lige meget hvor almindeligt det er.

”Får sladderen en negativ klang, som den gør i jeres rundspørge, så skal man tage det alvorligt. Det er jo et uvæsen, der skaber meget dårlig stemning på en arbejdsplads, og også tager tid og energi fra arbejdsopgaverne,” siger hun.

Hun mener, at man så skal tage en diskussion om, hvordan kulturen er på arbejdspladsen og træffe en beslutning om, at ’her taler vi med og ikke om kollegerne’.

Hun mener finanskrisen kan have en del af skylden for den dårlige omgangstone.

Fyringsrunder og forandringer giver frustrationer, og får alle til at kæmpe mere for deres eget område. Den konkurrence kan nemt få kollegerne til at tale dårligt om hinanden,” siger Annie Høgh.

I rundspørgen er det sjovt nok kun hver tiende, der siger, at de ofte selv taler skidt om de andre.

”Det er meget almindeligt i undersøgelser, at det er sådan. Man har på en eller anen måde sværere ved at huske, at man selv har sagt noget dårligt,” siger Annie Høgh.

Fakta

Taler du nogensinde dårligt om en kollega?

Meget ofte: 0,2%

Ofte: 8,9%

Sjældent: 78,2%

Aldrig: 12,7%

Hører du dine kolleger tale dårligt om andre?

Meget ofte: 3,4%

Ofte: 29,2%

Sjældent: 64,8%

Aldrig: 2,6%

Kilde: Rundspørge udført af Wilke blandt 340 repræsentativt udvalgte personer.