Den gamle LO-højskole har 50 års jubilæum. Det bliver fejret med en seks dage lang festival med taler af blandt andre formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nyt fagligt folkemøde skal sparke arbejdslivet ind i fremtiden

29. maj 2019
Den tidligere LO-skole i Helsingør holder nu en Faglig Festival, hvor arbejdsmarkedet er i fokus. FH-formand Lizette Risgaard håber, at festivalen trækker masser af folk til for at diskutere både politik og organisering.

Fagbevægelsens rolle i fremtiden, et arbejdsmarked i rivende udvikling og en ny måde at organisere sig på. Det lyder som lidt af en mundfuld.

Men det er, hvad der er på programmet, når fagbevægelsen inviterer til sin udgave af et folkemøde, nemlig Faglig Festival, der begyndte søndag 2. juni og løber frem til med fredag den 7. juni.

Det hele foregår på Konventum; det kursus- og konferencecenter, der bedst kendes ved navnet LO-skolen. Centret, hvor den nye festival afholdes, blev opført i Helsingør i 1969. Derfor fejres der foruden dåben af Faglig Festival også et 50-års jubilæum for den faglige højborg.

Festivalen vil rumme et væld af politiske debatter, foredrag, politiske taler og musikkoncerter. Gratis for alle, store som små. 

- Jeg håber, at folk uden for fagbevægelsen får øjnene op for, hvad Konventum er og kan. Det gælder både i den offentlige og private sektor. Hvis man er interesseret i arbejdsmarkedet, arbejdslivet og politik og samtidig vil krydre det med koncertoplevelser, så er det altså dér, på Konventum i Helsingør, man skal være, siger formanden i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, Lizette Risgaard. Hun er også formand for bestyrelsen for Konventum. 

Bliver ikke færdige på én uge

Målet med festivalen er at få debatter og tanker i gang. Især når det gælder udfordringer, som hvordan lønmodtagere fremadrettet skal organisere sig, og hvad fagbevægelsen og arbejdsmarkedet byder på i morgen.

- Vi bliver ikke færdige på én uge med at diskutere arbejdsmarkedet, fremtidens arbejdspladser eller organisering. Men vi satser på, at deltagerne kan gøre hinanden og os klogere på udfordringer i arbejdslivet, så vi sammen kan finde frem til løsningerne, siger Lizette Risgaard og tilføjer:

- Jeg vil nødigt sige, at der er ét emne, som er vigtigere end andre. Alle emner har jo fået en plads på festivalen, fordi de alle er vigtige emner. Festivalens debatter er samlet set essensen af, hvad vi bør tale om.

Lizette Risgaard forventer dog, at organisering og hvordan den danske model skal holdes i hævd kommer til at fylde meget hos fagbevægelsen på festivalen.

Hvad bliver de hotte emner?

Laust Høgedahl, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, AAU, mener derimod, at i særdeleshed to emner kan gå hen og stjæle rampelyset. 

- Fysisk nedslidning og psykisk hårdt arbejdsmiljø fylder mere og mere. Det tror jeg også, det vil gøre på festivalen – og i fremtiden, siger han.

AAU-lektoren medgiver, at fagbevægelsens store udfordring er, hvordan man organiserer sig både nu og i fremtiden. Og så peger han på det generelle medlemstal, der ifølge ham fortæller to ting:

- Vi skal ikke undervurdere overenskomstforhandlingerne sidste år, som har bidraget til at medlemstallet steg. OK18 var en stor begivenhed, hvor organiseringen viste, hvad den kunne. Og det fik flere lønmodtagere ind i fagbevægelsen, siger han og uddyber: 

- Frihedspakken i 2002 gjorde, at a-kasser kunne blive tværfaglige. Derudover så vi opgøret med eksklusivaftalerne, der kom i kølvandet af dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2006. Det styrkede de gule fagforeninger. Det gav dem medvind i sejlene. Og der blev skabt et rum til dem. Men det 'rum' er nu ved at fortage sig. Den store vækst er i hvert fald bremset de seneste år, og tilstrømningen til FH og HK steg jo sidste år. 

I Anker Jørgensen og Poul Nyrups fodspor

Da LO-skolen blev opført i 1969 var det primært en arbejderhøjskole. Siden har den lagt lokale til kurser, virksomheds- og bestyrelsesmøder, ungdomslejre, konferencer, koncerter, 1. maj-fejringer - og snart også en festival.   

Faglig Festival løber af stablen den 2. juni og slutter den 7. juni og får besøg af politikere som innovationsminister Sophie Løhde (V), Pernille Skipper, politisk leder i Enhedslisten, Martin Lidegaard (RV) og socialdemokratiske Sophie Hæstorp.

Af musikalske indslag har Faglig Festival fået fingrene i blandt andre Karl William, Savage Rose, Loveshop, Sara Grabow og Arne Würgler. 

Se hele programmet på her: https://www.konventum.dk/ff19

Om Festivalen kan betragtes som medlemsfiskeri og en charmeoffensiv fra fagbevægelsens side, ønsker Laust Høgedal ikke at udtale sig om. Han siger i stedet:

- Det er jo altid godt og mødes og dele gode erfaringer om, hvordan man fastholder medlemmer. Så arrangementer som dette vil da virke positivt på organisationsgraden, tænker jeg.

En af festival-dagene falder midt i et folketingsvalg, nemlig på Grundlovsdag den 5. juni. Men det er ikke en grund til at blive væk. Valgaftenen og -natten vises på storskærm for alle festivalens deltagere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her