Arbejdsgiverintriger truer stuepigers løn

13. mar 2014, 13:30
Ansatte på fem af landets største hotelkæder risikerer at gå glip af forbedringer i den nye overenskomst. Hotellerne vil ikke omfattes af ny overenskomst mellem 3F og Horesta. De har nemlig meldt sig ind i Dansk Erhverv.

Stuepiger på mange af landets største hoteller risikerer at blive snydt for lønstigninger, fordi to arbejdsgiverforeninger slås om de samme medlemmer.

Det er ellers snart en måned siden, at fagforeningen 3F og arbejdsgiverforeningen Horesta præsenterede ny overenskomst for 60.000 ansatte på hoteller og restauranter.

Læs også: Kokke og tjenere får en femmer mere

Men fem af landets største hotelkæder har nu stukket en kæp i hjulet. De har meldt sig ud af Horesta og ind i Dansk Erhverv - og vil ikke omfattes af den nye overenskomst.

"Det er jo en sindssyg overenskomst," siger Cabinn-direktør Niels Fennet generelt om overenskomsten mellem 3F og Horesta.

Hoteller vil tjene flere penge

I løbet af det seneste år har kæderne Scandic, First Hotels, Comwell, Brøchner og Cabinn meldt sig ud af Horesta og ind i Dansk Erhverv.

Giganterne udgør omtrent 20 procent af af branchen. De er blandt andet utilfredse med, at overenskomsten mellem 3F og Horesta er så dyr, at det ifølge hotelkæderne er for svært at tjene penge på hoteldrift.

Da 3F og Horesta tegner overenskomsten for branchen, burde hotellerne følge overenskomsten.

Men det vil de ikke. Det skaber nu vild forvirring i slutspurten af overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked.

Hverken fagforeningen 3F eller Dansk Erhverv ønsker aktuelt at kommentere sagen. Tillidsrepræsentanterne fra de fem hotelkæder holder også kortene tæt til kroppen.

Men kilder tæt på forhandlingerne vurderer, at de cirka 2.300 ansatte på de fem hotelkæder risikerer at gå glip af forbedringerne i den nye aftale mellem 3F og Horesta.

Stuepiger kan blive snydt

Horesta-direktør Katia Østergaard ærgrer sig over, at de fem hotelkæder har valgt at køre solo under overenskomstforhandlingerne.

"Vi så da helst, at hele branchen var samlet, men glæder os over et historisk overenskomstresultat med stor opbakning fra medlemmerne”, siger hun og tilføjer, at Horesta repræsenterer 1.800 virksomheder i branchen.

Onsdag aften brød de sidste forhandlinger mellem 3F og Dansk Erhverv sammen.

Med mindre de finder en løsning inden fredag morgen, er det op til forligsmanden at finde et kompromis.

Det vil formentlig blive i form af en forligsskitse, som følger den gamle overenskomst, men som suppleres af forbedringerne i det såkaldte spydspidsforlig på industriens område.

Overordnet vil ansatte på de fem hoteller altså få de samme lønstigninger som resten af hotelbranchen. Men de risikerer at gå glip af forbedringerne i branchens nye overenskomst - for eksempel en helligdag mere.

Værst ser det ud for de dårligst lønnede - stuepigerne, som i branchens overenskomst er garanteret lønstigninger uden modregning i personlige tilllæg. Deres lønstigninger risikerer altså at blive udhulet, hvis ikke hotellerne tiltræder aftalen mellem 3F og Horesta.

Utilfredse med skarpe faggrænser

Den gamle overenskomst har ellers mildest talt ikke været populær blandt de fem hotelkæder.

Det skyldes især skarpe faggrænser mellem arbejdet for kokke og tjenere samt bestemmelsen om, at ufaglærte skal have det samme i løn som faglærte.

"Vi kører en forretning 24-7, 365 dage om året. Og det er nogle helt andre vilkår end andre steder i branchen. Alle de her overenskomster er kun til at lave huller i, så man kan udskrive en bod for et eller andet," siger Cabinn-direktør Niels Fennet.

De regler er der ellers blevet blødt op på i den nye overenskomst, som giver mulighed for mere fleksibililet.

Cabinn-direktøren er voldsomt utilfreds med, at det fortsat er Horesta, som forhandler branchens overenskomster med 3F. Målet er, at Dansk Erhverv overtager forhandlingsretten på hotelområdet.

"Det er da klart det, vi arbejder for. Og det kræver da bare, at vi bliver enige med 3F. Det handler jo om at skabe endnu bedre forhold for begge parter, men det kan vi altså ikke med Horesta," siger Niels Fennet.