Underdirektør og chef for området beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening, Erik E. Simonsen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Arbejdsgiverforening advarer: Pas nu på vi ikke uddanner for bredt, Hummelgaard

12. jun 2020, 06:00
DA ser gode takter i regeringens opkvalificeringsudspil, men advarer mod, at ledige er fanget på skolebænken, når opsvinget kommer. Pas på med at åbne for bredt for uddannelse, siger DA-underdirektør. Beskæftigelsesminister afviser bekymring om mangel på arbejdskraft.

Ambitionen er klar i beskæftigelsesministerens opkvalificeringsudspil, der blev fremlagt onsdag: Peter Hummelgaard (S) vil have tusindvis af arbejdsløse danskere til at tage et uddannelsesløft.

Det får Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til at advare mod en situation, hvor de økonomiske tandhjul kommer op i omdrejninger, men de ledige er fanget på skolebænken, når der er brug for dem.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmarkedsforsker: Hummelgaards udspil er et paradigmeskift i beskæftigelsesindsatsen

- Pas nu på, at vi ikke laver et nummer, hvor de, der kunne komme i arbejde, ender med at være i gang med uddannelse i stedet. Vi synes specielt, at det er bekymrende, hvis det er uddannelse, der ikke er målrettet gode jobmuligheder.

Det siger Erik E. Simonsen, underdirektør og chef for området beskæftigelse og arbejdskraft i DA, til A4 Arbejdsliv. Underdirektøren understreger samtidig, at han bestemt ikke synes, at det er et fjollet udspil.

Adgang til uddannelser åbnes for bredt

- Der er mest musik i den del, der handler om at give ledige mulighed for at deltage i kurser, der er målrettet fag, hvor der er gode jobmuligheder. Vi har ingen problemer med, at vi får en arbejdsstyrke, der er mere kvalificeret. Der er meget, der taler for at styrke ledige i deres kompetencer, så de kan tage de job, der er brug for. Det har vi intet problem med, siger Erik E. Simonsen.

DA stiller sig dog kritisk overfor en række punkter i udspillet.

Jeg tror ikke, at det bliver en udfordring at skaffe den arbejdskraft, som virksomhederne har brug for
Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister

Regeringen lægger blandt andet op til, at dagpengesatsen hæves til 110 pct. for de ledige, der vælger en erhvervsuddannelse inden for et fag, hvor der er mangel på faglærte. 

- Det vigtigste er, at man giver folk kompetencer på de områder, hvor vi kan se, at der fremadrettet vil være behov. Det er der elementer af i udspillet. Men der er desværre også elementer af, at man åbner for bredt, siger underdirektøren.

Men dagpengesatsen for alle andre erhvervsuddannelser hæves også -  fra 80 pct. til 100 pct. Samtidig suspenderes positivlisten for voksenlærlingeordningen, og dermed kan ledige blive voksenlærling indenfor alle områder - også selvom der ikke er mangel på faglærte.

Må ansætte udenlandsk arbejdskraft i stedet

Det kan skabe en nervøsitet hos DA for, at for mange uddanner sig indenfor fag, hvor der allerede er nok faglærte, fortæller Erik E. Simonsen.

Han påpeger, at der lige nu er stigende aktivitet på arbejdsmarkedet, og at ingen ved, hvordan det ser ud om tre måneder: Til den tid er der muligvis endnu mere gang i økonomien. Arbejdsgivere kan derfor blive nødt til at kigge ud over Danmarks grænser for at fylde hullerne ud:

- Det er klart, at hvis man ikke kan få de danske medarbejdere, fordi de er i uddannelse, så kan det selvfølgelig ikke udelukkes.

LÆS OGSÅ: Tillidsfolk om ret til dagpenge uden a-kasse: 'Hvis man har valgt et sikkerhedsnet fra, må man tage konsekvensen'

Men Erik E. Simonsen, Beskæftigelsesministeriet vurderer, at 3.500 personer vil gøre brug af muligheden for at blive faglært. Gør det den store forskel?

- Nogle tusinde mennesker, der uddanner sig til noget, hvor de måske ikke får job, hvor vi i stedet kunne have fået dem i arbejde - det gør en stor forskel. Det er rigtig mange penge. Hver gang, vi kan få 1.000 mennesker i beskæftigelse, flytter det rigtig meget i den samlede økonomi, siger han.

Beskæftigelsesminister afviser bekymring

Arbejdsgiverforeningens bekymring får dog ikke den socialdemokratiske beskæftigelsesminister til at ligge søvnløs om natten.

- Mange af de ledige, som de frygter er på uddannelsesbænken, er folk med kort eller ingen uddannelse. Dem er der indtil videre under coronakrisen kommet 43.000 af. Der er mange, der frygter, at når hjælpepakkerne udløber, så bliver det tal endnu højere, fordi de store eksportmarkeder stadig kører på lavt blus, siger Peter Hummelgaard og tilføjer:

- Jeg tror ikke, at det bliver en udfordring at skaffe den arbejdskraft, som virksomhederne har brug for, siger han.

Beskæftigelsesministerens vurdering får dog ikke Erik E. Simonsen til at ændre holdning.

- Det ville jeg også have svaret, hvis jeg præsenterede et udspil. Jeg siger heller ikke, at der er grund til bekymring her og nu. Jeg synes bare, at man skal være opmærksom på, at vi inden corona var i en periode, hvor vi desværre oplevede en stor mangel på ufaglærte medarbejdere, siger han. 

DA: Vi har stort behov for ufaglærte

Erik E. Simonsen mener, at analysen om et arbejdsmarked, hvor 'rigtig mange ikke kan komme i arbejde i rigtig lang tid' er forkert.

- Vi skal passe på med at tegne et billede af, at der ikke er nogle job, og man bare kan tage nogle lange uddannelser, fordi der ikke rigtig sker noget på arbejdsmarkedet. Man forsøger nogle gange at tale det væk som om, der ikke er brug for ufaglærte medarbejdere. Det er fuldstændig forkert, siger underdirektøren.

Men Erik E. Simonsen og hans arbejdsgivermedlemmer burde være glade over udsigten til flere faglærte danskere, påpeger Peter Hummelgaard.

LÆS OGSÅ: Ny kontrolenhed skal forhindre snyd med løn og arbejdsvilkår

- Indtil for kort tid siden var Dansk Arbejdsgiverforenings væsentligste bekymring, at de ikke kunne få nok faglært arbejdskraft fra udlandet. Nu er vi der, hvor vi siger, 'lad os bruge situationen til at få gjort ufaglærte til faglærte'. Det er retfærdigt, men det er også sund fornuft, siger ministeren. 

Erik E. Simonsen ser også sund fornuft i at uddanne flere faglærte til brancher, hvor der er brug for dem. Men det er sværere at se det fornuftige i at uddanne for uddannelsens skyld, siger han:

- Det er ikke alle de faglærte uddannelser, vi har brug for flere af. Der er nogle, vi har for mange af allerede. Der er ikke megen logik i at øge muligheden for at uddanne sig inden for de områder.