Arbejdsgivere sender forvirrede jobsignaler

27. nov 2013, 13:15
AE Rådet undrer sig over modsatrettede meldinger fra arbejdsgiverne om danske job. Dansk Metal går skridtet videre og kalder Dansk Arbejdsgiverforening en utroværdig spiller på arbejdsmarkedet.

Er der mange eller få job i Danmark?

Hvis du lytter til Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) udmeldinger om jobsituationen, er der en risiko for, at du bliver lettere forvirret.

I maj var der "masser af job". Sådan lød det i hvert fald fra Jørn Neergaard Larsen, der er administrerende direktør i DA.

I en artikel i Børsen svarede DA-direktøren "ja" til, at de 30.000, der på det tidspunkt stod til at falde ud af dagpengesystemet, "sagtens" ville kunne få et job, hvis de virkelig ville have et.

Men her i november - seks måneder senere - er billedet et andet. Danmark befinder sig ifølge samme direktør i "en kronisk jobkrise". Det siger han i en artikel i Berlingske Business.

Ser du på de faktiske tal, viser Beskæftigelsesministeriets nyhedsbreve om konjuktur og arbejdsmarked, at udviklingen er nogenlunde uændret.

Ledigheden er faldet fra 5,8 til 5,7 procent fra marts til september, mens det samlede antal beskæftigede er steget fra 2.764.000 til 2.775.500 fra første til andet kvartal.

"En utroværdig spiller"

Tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der laver samfundsøkonomiske analyser, undrer sig over de forvirrede jobsignaler.

"Det er svært at blive klog på DA's analyser. Mener DA, at der er masser af job eller det modsatte? Tallene for det danske arbejdsmarked har generelt ikke ændret sig, men det har DA's udmeldinger. Det er bemærkelsesværdigt," siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra AE.

Dansk Metal, der organiserer over 100.000 metalarbejdere, går skridtet videre.

"Der er ingen kontinuitet i virkelighedsopfattelsen. Det stiller DA, som en utroværdig spiller," siger forbundsformand Claus Jensen.

Varmer op til forhandlinger

Ifølge Klaus Kjøller, der er ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, er der en god forklaring på, at DA melder så forskelligt ud.

"Det er spin," siger lektoren.

Klaus Kjøller vurderer, at et af motiverne bag udmeldingen om "en kronisk jobkrise" er, at DA forsøger at skabe usikkerhed blandt lønmodtagerne, så de bliver lettere at lægge arm med under de kommende overenskomstforhandlinger.

"Jo mere ydmyge og forstående arbejdstagerne og deres organisationer er over for situationen, jo mere sandsynligt er det, at han kommer frem til et resultat, som han selv og medlemmerne synes er i orden," siger han.

Mange jobåbninger - lav vækst

Avisen.dk har forsøgt at få et interview med direktør Jørn Neergaard Larsen for at høre, hvad DA egentlig mener om jobsituationen i Danmark.

Jørn Neergaard Larsen har kun ønsket at svare på skrift.

"Det danske jobmarked har stadig en meget stor jobomsætning. Vi har mere end 600.000 jobskift om året på trods af krisen. Den dynamik betyder, at der er mange jobåbninger. Til gengæld har vi endnu ikke fået gang i væksten og skaber derfor ikke en højere beskæftigelse endnu," skriver han i en mail til Avisen.dk og fortsætter:

"Vi har mistet knap 200.000 job i Danmark siden krisen, som nu har varet i fem år. Vi har sammenlignet udviklingen i denne krise med tidligere kriser, og det viser, at denne krise i forhold til antal job har været længere og dybere end tidligere kriser."

Jørn Neergaard Larsen henviser til DA's seneste analyse, der viser, at Danmark har tabt flere arbejdspladser end Tyskland og Sverige.

Forskellige interesser

Sidste uge offentliggjorde Dansk Metal en analyse, der peger på, at der i 2020 vil være 25.000 flere beskæftigede i industrien, end der er i dag.

Analysen bakkes op af DI, der er industriens brancheorganisation, og flere eksperter.

Dansk Metal medgiver, at forbundet har en interesse i at få den aktuelle jobsituation til at se så positiv ud som mulig. Ligesom DA har en interesse i at få samme situation til at se så negativ ud som mulig.

Gør Dansk Metal ikke præcis det samme, som DA gør? Varmer op til forårets overenskomstforhandlinger?

"Hver eneste organisation har sin egen indgangsvinkel til, hvad organisationen melder ud. Det er klart. Jeg synes bare, at det vigtigste må være, at troværdigheden aldrig bliver sat over styr. Og det synes jeg, at DA har gjort her ved at gå fra et yderligt synspunkt til et andet på få måneder," siger forbundsformand Claus Jensen.