Arbejdsgivere: Løst ansatte er godt for alle

10. aug 2011
Fleksibel arbejdskraft sparer mange for fyringer, siger Dansk Erhverv. Og mange vælger frivilligt at være løst ansatte.

Fyringsrunder er noget af det sværeste, som en arbejdsplads kan komme ud for.

Det har mange både ledere og ansatte erfaret de seneste år, og derfor kan det være en fordel, at arbejdspladserne besætter stillinger med løst ansatte.

Det siger underdirektør Charlotte Vester fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv som en kommentar til LO's kritik af forholdene for de mange atypisk ansatte i det danske erhvervsliv og erhvervslivets udbredte brug af tidsbegrænsede stillinger, vikarer og projektansatte.

Fornuft i usikre tider

"I usikre tider kan det for nogle virksomheder være fornuftigt at vente med at ansætte fast personale," siger Charlotte Vester.

"Måske har man fået en enkelt, stor ordre og ved ikke, om det er tegn på et mere permanent opsving. Økonomien kan også stadig være sårbar. Så kan det nogle gange være et bedre alternativ at ansætte med vikarer og folk på tidsbegrænsede kontrakter," siger hun.

Hvorfor ikke bare ansætte?

Ifølge Dansk Erhverv ville alternativet til mange af de atypiske ansættelser være, at de fast ansatte skulle løbe stærkere, ganske enkelt fordi mange virksomheder er nervøse for at ansætte i krisetider.

Men det er let af afskedige ansatte på det danske arbejdsmarked. Hvorfor så ikke bare ansætte?

"Fordi det som sagt er hårdt for en arbejdsplads at skulle gennem en fyringsrunde. Det påvirker alle, også dem der bliver tilbage. Desuden skal man ikke være ansat særlig lang tid, før man har ret til nogle lange opsigelsesvarsler," siger hun.

Charlotte Vester tilføjer, at mange ansatte er glade for at være løst tilknyttede. Mange trives som vikarer, andre er selvstændige, som lader sig ansætte i kortere projektperioder.

Kan ikke genkende billedet med dårligere vilkår

"Og jeg vil altså gerne understrege, at langt de fleste vikarer er dækket af en overenskomst, der giver dem ret til en pension, feriefridage og så videre, så de har samme forhold som de fastansatte. Jeg kan ikke genkende et billede af, at løst ansatte bredt har dårligere forhold," siger hun.

Hos LO fastholder forbundsadvokat Ane Kristine Lorentzen, at de løstansatte generelt har ringere forhold. Det viser en analyse, som Syddansk Universitet har lavet for LO.

"Her har vi sammenlignet forholdene fra 2000 og til i dag, og netop på vikarområdet er der i dag færre, der er dækket af en overenskomst," siger Ane Kristine Lorentzen.