Tæt på verden: Arbejdere flygter i tusindvis

27. feb 2011
Kampene i Libyen har drevet 60.000 egyptiske arbejdere på flugt.Men hvad skal de lave i deres hjemland, hvor arbejdsløsheden er enorm?

Der bor flere end en million egyptere i Libyen. De og tusinder andre fremmede søger væk. Følgerne for deres private og fattige landes økonomi er uoverskuelige.

”Jeg flygter. Gaddafi er i gang med at dræbe folket her, hvorfor skulle jeg blive,” siger Mahmoud Hadiya til Reuters nyhedsbureau.

Den 28-årige egypter har i de sidste 18 måneder arbejdet som bygningsarbejder i det olierige Libyen.

Nu flygter han sammen med tusindvis af andre egyptiske arbejdere over grænsen, hjem til en usikker fremtid i Egypten.

De flygter i overfyldte minibusser eller til fods, slæbende med nogle få tasker, tæpper og andre ejendele. Nogle bærer på babyer, mens andre har små børn luntende  efter sig.

Frygter mere vold

Libyen har i den sidste uges tid oplevet blodige kampe mellem landets leder gennem 42 år, Muammar Gaddafi, og demonstranter, der ønsker politiske og økonomiske reformer.

Det anslås, at omkring 1.000 mennesker er blevet dræbt. I en tale tirsdag aften svor Gaddafi, at han vil tilintetgøre oprøret.  

"Jeg pakkede mine tasker, så snart Gaddafis tale var ovre. Jeg ville hellere dø i mit eget land end her,” siger Hadiya.

I løbet af ugen er mindst 60.000 egyptere ankommet i sikkerhed ved grænsebyen Salum i Egypten. Og der kommer hele tiden flere.

Der bor mellem 1 og 1.5. million egyptere i Libyen. De fleste er immigreret, fordi de ikke kan finde arbejde hjemme i Egypten.

I Libyen kan de brødføde deres familier og sender hvert år omkring 1.400 millioner kr. til hjemlandet. Det er vigtige penge i et land, hvor 40 procent af befolkningen lever for 2 dollars (11 kr.) eller mindre om dagen.

Ingen job efter revolutionen

De egyptiske arbejdere kommer hjem til hårde tider. Efter revolutionen, der smed præsident Hosni Mubarak på porten, er det blevet endnu sværere at få arbejde.

Mange løsarbejdere står i dag uden job, især indenfor byggebranchen og turistsektoren.

"Situationen i Egypten vil naturligvis forværres uden pengeoverførelser fra de egyptiske arbejdere i Libyen," siger Rashad Abdou, der er økonomiprofessor på University of Cairo til IRIN nyhedsservice.

Flere eksperter vurderer, at det vil tage de tilbagevendte egyptere lang tid at finde arbejde igen.

”Den eneste udvej for disse folk er, at regeringen prøver at åbne nye markeder i de arabiske golfstater,” siger Saleh Naser, der arbejder i Egyptens uafhængige handelskammer.

Ifølge ham, er 10 procent af Egyptens 26 millioner folk i den arbejdsdygtige alder uden arbejde.

Ingen penge til at flygte

Det er ikke kun egyptere, der flygter fra Libyen. 8.500 tunesiske arbejdere har allerede forladt landet. Titusinder af afrikanere og asiater ønsker også at komme væk, men det er kun lykkes for en håndfuld indtil videre.

”Det skyldes sandsynligvis, at de ikke har penge til at betale for transport,” siger Laurence Hart fra FNs internationale migration organisation (IOM).

Mange lande har ikke ressourcer til at evakuere deres landsmænd, og IOM planlægger hurtigst muligt om at få hjælp fra donorlande til at få alle udlændinge, der ønsker det, ud af landet.

De vestlige lande evakuerer i disse dage deres landsmænd. I går forlod et britisk skib med 207 englændere ombord Libyens andenstørste by Benghazi, hvor der har været heftige kampe. I dag forlader et amerikansk skib byen med mindst 275 mennesker ombord.

FNs flygtningehøjkommisariat anmoder om, at både Egypten og Tunesien holder deres grænseovergange til Libyen åbne.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.