Arbejder for en 10er i timen og en pizza

23. jan 2011, 17:00
Asylansøgere arbejder ulovligt, selvom regeringen har lovet at stoppe det.

De gør rent på dit arbejde, når alle andre er gået hjem. De ælter dejen til din pizza. De slæber kasserne i baglokalet hos grønthandleren.

Mange asylansøgere arbejder på det illegale arbejdsmarked – til en hidtil uset lav løn.

Det kan Avisen.dk afsløre efter en række interview med asylansøgere og personer med tæt kontakt til asylansøgerne.

Under valgkampen for tre år siden var asylansøgeres forbud mod at arbejde et af de vigtigste temaer. Oppositionen krævede, at asylansøgere fik lov at arbejde, når de ventede i flere år. Det afviste regeringen. Daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) forsikrede, at asylansøgernes ulovlige arbejde ”skal vi have stoppet”.

Siden er det illegale arbejdsmarked kun blevet mere råt. Under den økonomiske krise er lønnen faldet fra 30-50 kroner i timen, så asylansøgere og andre, der arbejder illegalt, nu tjener mellem 15 og 25 kroner i timen, erfarer Avisen.dk. Flere fortæller sågar om løn helt ned til 10 kroner i timen.

Frisør

Regeringen pålagde for tre år siden politiet til at sætte særligt ind over for ulovligt arbejde. Alligevel har de ikke formået at stoppe asylansøgernes arbejde. Lige nu afventer omkring 4.000 asylansøgere svar på, om de må blive i Danmark. Af dem, arbejder mellem 10 og 50 procent af de mandlige asylansøgere ulovligt, lyder vurderingen fra asylansøgerne og de folk, der kender deres situation.

”Jeg får 100 kroner om dagen for seks timers arbejde. Jeg har det dårligt med den situation, men der er ikke andet at gøre,” fortæller en ung iraker, der har arbejdet et halvt år som frisør et sted på Sjælland for at tjene til mad og tøj.

Han vil ikke have sit navn frem, men afslører overfor Avisen.dk, at han nu har boet på asylcenter i to år, mens han venter på svar i hans asylsag.

”Jeg er hele tiden bange for, at myndighederne skal komme. Jeg har hørt, at hvis man bliver afsløret i at arbejde, får man en sort prik i sin asylsag,” fortæller han.

Rift om dårlig løn

Selv om de færreste danskere ville takke ja til et job til 15 kroner i timen, er der alligevel er der rift om at klippe hår, slæbe kasser og reparere biler på det illegale arbejdsmarked.

Vi har ikke noget andet valg, lyder det fra asylansøgerne.

Flygtningene i asylcentrene får op til 2.057 kroner om måneden udleveret i lommepenge. Får de afslag og anker sagen, ryger lommepengene ned på 1604 kroner om måneden, mens de venter.

”Jeg får så lidt lommepenge i asylcentret, at jeg ikke kan leve af det,” forklarer den unge frisør.

Skat afslører flere asylansøgere og andre, der arbejder illegalt i Danmark, siger afdelingsleder Lisbet Hedelund.

”Vi har fået et større fokus på det. Men vi kan også se, at der er flere asylansøgere og illegale, der arbejder, når vi er ude på kontroller,” forklarer hun.

En pizza

Det mest eftertragtede arbejde er på pizzeriaer og restauranter, for der får man noget at spise som en del af lønnen.

”Så ved jeg, at jeg får mad den dag,” forklarer en ung kurder fra Tyrkiet.

To gange om ugen arbejder han på pizzeria for en 10’er i timen og pizza. Han har arbejdet, mens han ventede på asyl. Men for nylig fik han afslag og er nu gået under jorden.