Omkring 900 seniorer vil få en ekstra skatteregning på grund af en beslutning fra Skattestyrelsens side. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Seniorer i job får skattesmæk: Minister vil ændre regler

11. jan, 13:00
Trods kritik fra blandt andet Advokatrådet nægter Skattestyrelsen, at seniorer kan fratrække kontingent til a-kasse. Smålig fortolkning, mener Danske A-kasser.

Op mod 900 seniorer står til en ekstra skatteregning. Skattestyrelsen har nemlig besluttet, at de ikke kan trække deres kontingent til arbejdsløshedskasse fra i skat.

Seniorerne har ellers lyttet til politikernes ønske om, at de skal fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen. Samtidig har de valgt en ny mulighed for at fortsætte med at stå i a-kasse som seniormedlemmer.

Men det kan være, at seniorerne bliver reddet af skatteminister Morten Bødskov (S). Han vil nemlig prøve at få ændret skattereglerne. Det skriver Fagbladet 3F.

- Skattestyrelsen har vurderet, hvordan de nuværende bestemmelser om fradragsret skal forstås. Men det er vigtigt for regeringen, at vi ikke har unødvendige barrierer for de ældre, der fortsat gerne vil have en tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor vil jeg her i det nye år se på mulighederne for at ændre reglerne, skiver Morten Bødskov i en mail til Fagbladet 3F.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Skatteministerens melding glæder Danske A-kasser. Formand Torben Poulsen har tidligere kritiseret Skattestyrelsens planer om at fratage seniorerne fradragsretten.

- Jeg håber, at Morten Bødskov holder fast i, at han vil revurdere reglerne. Skattestyrelsens tolkning er både restriktiv og smålig, siger Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser.

Seniormedlemmerne kan ikke få dagpenge og betaler derfor et særligt lavt kontingent. På den baggrund vil fradragsretten kun koste staten et meget lille beløb, påpeger Verner Sand Kirk.

I Danmark er det et overordnet princip, at lønmodtagere kan fradrage deres udgifter til “at sikre og vedligeholde deres lønindkomst”.

- Derfor kan vi trække for eksempel fagforeningskontingent fra. Skattestyrelsen bryder med det princip, når de tager fradraget fra seniormedlemmer af a-kasser, siger Verner Sand Kirk.

Skattestyrelsen sendte sin idé om at inddrage fradragsretten til kommentering hos en række organisationer. Kun Advokatrådet har svaret på høringen, og det er med kritik.

Skattestyrelsen har blandt andet begrundet inddragelsen af fradragsretten med, at seniorer kan få gratis hjælp til jobsøgning hos jobcentrene. Derfor skal de ikke have fradrag for, at de kan få den samme hjælp hos deres a-kasse, mener styrelsen.

Men Advokatrådet påpeger, at alle medlemmer af a-kasser kan få gratis hjælp til jobsøgning hos jobcentrene. Derfor vil Skattestyrelsens begrundelse kunne føre til, at alle medlemmer af a-kasser får inddraget fradragsretten, påpeger Advokatrådet.