Arbejdede 60 timer om ugen uden løn

3. sep 2009
Det er ganske gratis for polske firmaer at underbetale ansatte i Danmark og dermed lettere udkonkurrere danske firmaer. 19 firmaer, der indtil nu er blevet dømt for svindel i Danmark, har den dag i dag ikke betalt én eneste krone.

Den polske landinspektør Robert Zubik ryster på hovedet og kigger ud af vinduet.

I tre måneder fik han og 25 kolleger ingen løn, da de arbejdede for det polske firma Ampol International i Danmark, som lagde kabler i jorden.

”Til sidst havde jeg bare lyst til at sparke dem i røven. Vi arbejdede 10 timer om dagen fem dage om ugen og otte timer om lørdagen uden at få løn. Og jeg havde en kone og en datter på et år, jeg skulle forsørge hjemme i Polen,” forklarer 35-årige Robert Zubik.

Ampol International blev dømt af den danske arbejdsret i 2006 til at betale Robert og hans kolleger tre millioner kr. i alt.

Men selvom firmaet stadig findes, har de aldrig betalt bøden. Og det er de ikke alene om.

19 andre polske firmaer, der indtil nu er blevet dømt for svindel i Danmark, har den dag i dag ikke betalt én eneste krone.

Dermed tegner der sig et billede af et stort antal polske firmaer, der systematisk udnytter de åbne grænser til Danmark og underbyder danske konkurrenter på falske vilkår.

Fagforeningerne 3F og TIB fører sager for flere end 60 polske medlemmer, der har fået rettens ord for, at de er blevet snydt for i alt 17 millioner kr. Men alle sagerne er strandet i Polen.

”Det er forkasteligt, at vi har sådan nogle firmaer, som lader hånt om det danske arbejdsmarked,” siger Ole Christensen fra 3F.

”Det er sygt”

Polske firmaer kan frit tage til Danmark for at tjene penge, fordi Polen er medlem af EU. Det betyder, at firmaerne har pligt at arbejde under danske regler og respektere det danske retssystem.

Men når fagforeningerne tager ned til Polen for at inddrive pengene til deres polske medlemmer, kan de ikke bruge juraen til noget som helst..

”Det er en skændsel. Når vi så kommer derned, har firmaerne flyttet værdierne i et nyt firma, så der kun står nogle håndører tilbage på bankkontoen,” siger Peter Hougård Nielsen fra TIB.

”Det er for nemt at komme til Danmark og overtræde reglerne, blive dømt og så blæse på det uden at betale en krone,” siger han.

Robert Zubik regner ikke med, at hans gamle firma, Ampol International, nogensinde betaler bøden:

”Det er ikke i orden. Det er sygt. Men mange firmaer i Polen snyder og bedrager.”

Han valgte at true firmaet med en retssag i Polen og lykkedes med at få nogle af sine penge. Men de 25 kollegaer mangler stadig at se så meget som en krone.

Avisen.dk har forsøgt at få chefen i Ampol International, Edward Malzcak, til at forklare, hvorfor firmaet ikke betaler bøden til de polske ansatte. Men han har hverken svaret på telefonbeskeder eller mail.

faktaboks

Polske firmaer i Danmark

Siden Polen blev medlem af EU i 2004, har polske firmaer frit kunne tage til Danmark og arbejde.

Der er lige nu flere end 260 polske firmaer, der udfører arbejde i Danmark.

Lønnen i Polen er meget lavere, men firmaerne er forpligtet til at betale danske lønninger, når de arbejder her i landet.