Stilladsbyggeriet i Tikøbgade 10 har været genstand for voldsom tumult. Foto: Byggefagenes Samvirke

Tidligere ansat i Arbejdstilsynet med hård kritik af omstridt stillads: "Kriminelt"

18. dec 2019, 16:54
Arbejdsforholdene på det københavnske stillads, der for nylig blev centrum i en sag om voldsomme optøjer, er så farlige, at stilladset burde have været lukket med det samme. Sådan lyder vurderingen fra Preben Peter Rasmussen, der er tidligere tilsynsførende med mange års erfaring fra Arbejdstilsynet.

Helt ude i skoven, livsfarligt og decideret kriminelt. 

Sådan lyder vurderingen fra tidligere tilsynsførende i Arbejdstilsynet Preben Peter Rasmussen af det seks meter høje stillads, der for to uger siden blev væltet af demonstrerende stilladsarbejdere på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade på Nørrebro i København. 

LÆS OGSÅ: Lizette Risgaard i skarp kritik: Arbejdstilsynet gambler med ansattes førlighed

Efter urolighederne i starten af december blev stilladset pillet ned af hovedentreprenøren DS Byggeri - og godt det samme, mener Preben Peter Rasmussen, der har mere end ti års erfaring fra Arbejdstilsynet, inden han i 2017 gik på pension. 

- Der er ingen formildende omstændigheder. Det er helt vildt, det der er sket her. Der er situationer, hvor de ansattes liv og førlighed er på spil, siger Preben Peter Rasmussen.

Han er blevet præsenteret for billed- og videomateriale af det omstridte stillads, som Dansk El-Forbund og organisationen Byggefagenes Samvirke, der repræsenterer mere end 19.000 bygningsarbejdere, har indsamlet i løbet af november. 

På et af billederne kan man se en ansat arbejde på stilladset uden at være effektivt sikret imod at styrte ned.

På billedet ses arbejdssituationen, som Preben Peter Rasmussen kritiserer.

- De ville have fået forbud mod at arbejde videre, hvis Arbejdstilsynet havde opdaget det der. Den måde, man lader den ansatte udføre arbejdet på, er kriminel, siger Preben Peter Rasmussen. 

- Der er ingen formildende omstændigheder. Det er helt vildt, det der er sket her
Preben Peter Rasmussen, tidligere tilsynsførende i Arbejdstilsynet

Kritikken fra den tidligere tilsynsførende kommer i kølvandet på A4 Arbejdsmiljøs afsløring af, at Arbejdstilsynet to gange afviste at rykke ud til stilladset i Tikøbgade på trods af klager fra Dansk El-Forbund, der observerede, at litauiske håndværkere arbejdede i 6. sals højde med pandelamper efter mørkets frembrud på byggepladsen.

Arbejdstilsynets manglende reaktion har senest medført skarp kritik fra Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

- Det er rent ud sagt helt uacceptabelt. Arbejdstilsynet skal naturligvis prioritere at køre ud, hvis der er mistanke om brud på arbejdsmiljøloven, og der er risiko for, at ansatte kan komme til skade, siger Lizette Risgaard til A4 Arbejdsmiljø. 

Stillads sat fast med strips 

Generelt mener tidligere tilsynsførende Preben Peter Rasmussen ikke, at der er særligt meget pænt at sige om stilladset i Tikøbgade.

- Man kan se, at det blandt andet er sat sammen med strips, og helt ærligt, det holder jo bare ikke, mener Preben Peter Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet reagerer kun på fire ud af 10 klager: "Ganske enkelt ikke godt nok" 

På flere billeder fremgår det også, at stilladset er stablet op på klodser af gasbeton og træbrædder, mens stilladset på et andet billede er gravet ned i sandjorden på byggepladsen. 

- Jeg ved ærligt talt ikke, hvad man har forestillet sig her. Sådan et stillads skal bære en del vægt, og man skal sikre, at stilladset er opstillet på solidt og bæredygtigt grundlag, som for eksempel metalplader, siger Preben Peter Rasmussen. 

På billedet kan man se en samling på stilladset i Tikøbgade, der er holdt sammen med strips.

Her ses en samling på stilladset i Tikøbgade, der er holdt sammen med strips. 

Svært for Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet har i et tidligere mailsvar til A4 Arbejdsmiljø oplyst, at de to gange har været på besøg på byggepladsen uden at konstatere "farlige forhold eller brud på arbejdsmiljøloven". 

Det har Preben Peter Rasmussen dog svært ved at tro på, efter at have set billedmaterialet fra det nu nedrevede stillads.

- Hvis Arbejdstilsynet har set folk arbejde på stilladset, mens det har været i den forfatning, som det er tilfældet på billederne, så burde de have reageret meget kraftigt, siger Preben Peter Rasmussen. 

- Jeg vil gå så langt som at sige, at hvis der er nogen fra tilsynet, der har inspiceret stilladset, mens det har set sådan her ud, så har de simpelthen ikke vidst, hvad de lavede, tilføjer han. 

Han understreger dog, at det er svært for Arbejdstilsynet at skride ind med påbud eller forbud, hvis der ikke er nogle arbejdere på byggepladsen, når de kommer på tilsynsbesøg. 

- Så hvis de er stukket af, når Arbejdstilsynet kommer, er det jo svært for de tilsynsførende at gøre særligt meget. Jeg ville dog nok have givet dem et påbud om at hænge et skilt op, hvor der står, at der ikke må arbejdes videre på stilladset, før det er sikret bedre, siger Preben Peter Rasmussen. 

På billederne ses, hvordan stilladset er sat op på gasbeton-sten, træbrædder og ved at grave et hul i jorden. 

A4 har forsøgt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet, men tilsynet ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag. 

Derudover har A4 forsøgt at få en kommentar fra firmaet DS Byggeri, der havde sat stilladset op i Tikøbgade, samt virksomheden Dansk Boligbyg A/S, der er hovedentreprenør på byggeriet. 

Ingen af de to firmaer er vendt tilbage. Dog kunne Berlingske i forrige uge fortælle, at Dansk Boligbyg har opsagt samarbejdet med DS Byggeri.